About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Friday 14 June 2024

ЕК отпуска на Гърция 2.3 млрд.евро за Зеления преход и цифровизация

Гърция ще получи 2,3 млрд.евро заеми по Механизма за устойчивост и възстановяване. Това е четвъртото поред одобрено искане на южната ни съседка, става ясно от съобщение на Европейската комисия.

Screenshot: Euronews/ Audiovisual Service EC 

Страната е подала  искането за плащане на 17 април 2024 г. След проведено проучване Комисията е установила, че са изпълнени необходимите критерии за предоставяне на милиардната вноска.

В мотивите си за заема Атина е заявила, че парите ще бъдат усвоени в проекти за гражданите и бизнеса, свързани със Зеления преход, цифровизацията, увеличаването на капацитета за износ, икономиите от мащаба и иновациите.

Заемният механизъм беше създаден като част от плана за възстановяване и устойчивост на Гърция, за да се отговори на ниското равнище на частни инвестиции и по този начин да се ускори икономическото развитие и икономическия растеж.

Дружествата могат да се възползват от по-лесен достъп до финансиране чрез заеми, както и от дялово подпомагане за малки и средни предприятия. Примери за финансирани инвестиции са подмяната на съществуващите електромери и измервателни системи с цифрови, инвестиции в машини за строителни и инженерни работи, развитието на фотоволтаичен парк, изграждането на вятърни паркове и увеличаване на производствения капацитет на промишлените предприятия чрез добавяне на нови производствени линии.

С това искане за плащане средствата, изплатени на Гърция по линия на Механизма за възстановяване и устойчивост, ще достигнат 17,2 милиарда евро, от които 9,62 милиарда евро заеми. Това съответства на 47% от всички средства в гръцкия план, като 22% от всички етапи и цели в плана са изпълнени.

ВЕИ лидерство и нулеви емисии

Един от ключовите сектори, които усилено се влагат огромни инвестиции е ВЕИ. Според разработена от правителството национална програма с национални средства и тези на Европа като плана  NextGenerationEU южната страна е амбицирана да се позиционира като ключов играч в разрастващата се средиземноморска вятърна индустрия. Плановете са да бъдат изградени 4,9 GW мощности в средносрочен план до 2030-2032 г. и още 12,4 GW в дългосрочен план.

Друга ключова политика, която силно се адмирира от Брюксел, е намаляването на използването на въглища за сметка на зелената енергия. За последните няколко години тяхното употреба е намаляла с 80%, заяви пред кореспондента на 3е News Portal през юни по време на годишния икономически форум в Брюксел икономическият министър Костис Хацидакис, който получи поздравленията за водената политика от  ресорния еврокомисар Паоло Джентилони 

„Преди 5 години въведохме Зелената програма в Гърция и срещнахме остри реакции имахме реакции от засегнати региони и социални групи. Благодарение на финансовата помощ от Комисията въведохме амбициозен план за справедлив преход, особено по отношение на двата най-засегнати региона - Западна Македония и община Мегалополис в Пелопонес“, отбеляза в рамките на информационен панел икономическият министър на Гърция.      

Министърът със задоволство отчете постигнатото, но и не скри, че за да продължи поетата линия страната му ще продължава да разчита на Европейската комисия.

На национално ниво пък ще се разчита на сключени партньорства като това между  компаниите  DEME и FARIA Renewables за проучване и разработване на офшорни вятърни паркове, с които да се постигне заветната цел на Европа- нулеви емисии и нисковъглеродна икономика. 

No comments:

Post a Comment