Pages

Friday 14 June 2024

ЕК отпуска на Гърция 2.3 млрд.евро за Зеления преход и цифровизация

Гърция ще получи 2,3 млрд.евро заеми по Механизма за устойчивост и възстановяване. Това е четвъртото поред одобрено искане на южната ни съседка, става ясно от съобщение на Европейската комисия.

Screenshot: Euronews/ Audiovisual Service EC 

Страната е подала  искането за плащане на 17 април 2024 г. След проведено проучване Комисията е установила, че са изпълнени необходимите критерии за предоставяне на милиардната вноска.

В мотивите си за заема Атина е заявила, че парите ще бъдат усвоени в проекти за гражданите и бизнеса, свързани със Зеления преход, цифровизацията, увеличаването на капацитета за износ, икономиите от мащаба и иновациите.

Заемният механизъм беше създаден като част от плана за възстановяване и устойчивост на Гърция, за да се отговори на ниското равнище на частни инвестиции и по този начин да се ускори икономическото развитие и икономическия растеж.

Дружествата могат да се възползват от по-лесен достъп до финансиране чрез заеми, както и от дялово подпомагане за малки и средни предприятия. Примери за финансирани инвестиции са подмяната на съществуващите електромери и измервателни системи с цифрови, инвестиции в машини за строителни и инженерни работи, развитието на фотоволтаичен парк, изграждането на вятърни паркове и увеличаване на производствения капацитет на промишлените предприятия чрез добавяне на нови производствени линии.

С това искане за плащане средствата, изплатени на Гърция по линия на Механизма за възстановяване и устойчивост, ще достигнат 17,2 милиарда евро, от които 9,62 милиарда евро заеми. Това съответства на 47% от всички средства в гръцкия план, като 22% от всички етапи и цели в плана са изпълнени.

ВЕИ лидерство и нулеви емисии

Един от ключовите сектори, които усилено се влагат огромни инвестиции е ВЕИ. Според разработена от правителството национална програма с национални средства и тези на Европа като плана  NextGenerationEU южната страна е амбицирана да се позиционира като ключов играч в разрастващата се средиземноморска вятърна индустрия. Плановете са да бъдат изградени 4,9 GW мощности в средносрочен план до 2030-2032 г. и още 12,4 GW в дългосрочен план.

Друга ключова политика, която силно се адмирира от Брюксел, е намаляването на използването на въглища за сметка на зелената енергия. За последните няколко години тяхното употреба е намаляла с 80%, заяви пред кореспондента на 3е News Portal през юни по време на годишния икономически форум в Брюксел икономическият министър Костис Хацидакис, който получи поздравленията за водената политика от  ресорния еврокомисар Паоло Джентилони 

„Преди 5 години въведохме Зелената програма в Гърция и срещнахме остри реакции имахме реакции от засегнати региони и социални групи. Благодарение на финансовата помощ от Комисията въведохме амбициозен план за справедлив преход, особено по отношение на двата най-засегнати региона - Западна Македония и община Мегалополис в Пелопонес“, отбеляза в рамките на информационен панел икономическият министър на Гърция.      

Министърът със задоволство отчете постигнатото, но и не скри, че за да продължи поетата линия страната му ще продължава да разчита на Европейската комисия.

На национално ниво пък ще се разчита на сключени партньорства като това между  компаниите  DEME и FARIA Renewables за проучване и разработване на офшорни вятърни паркове, с които да се постигне заветната цел на Европа- нулеви емисии и нисковъглеродна икономика. 

No comments:

Post a Comment