Pages

неделя, 16 юни 2024 г.

Украинските АЕЦ да работят под контрола на Киев, пише в декалрация

Продължаващата война на Русия срещу Украйна причинява мащабни човешки страдания, разрушения и създава рискове и кризи с глобални последици за света.

Събрахме се в Швейцария на 15-16 юни 2024 г., за да засилим диалога на високо равнище относно пътищата към всеобхватен, справедлив и траен мир за Украйна.

Picture: Аудиовизуална служба на Съвета на ЕС

Повторихме резолюциите A/RES/ES-11/1 и A/RES/ES-11/6, приети от Общото събрание на ООН, и подчертахме ангажимента си да спазваме международното право, включително Хартата на ООН, заявяват под обща декларация над 50 държавни и правителствени лидери.

В общото комюнике се казва, че тази среща на върха е изградена въз основа на предишните дискусии.

„Проведохме ползотворен, всеобхватен и конструктивен обмен на различни мнения относно пътищата към рамка за всеобхватен, справедлив и траен мир, основан на международното право, включително Устава на Организацията на обединените нации. По-специално, потвърждаваме ангажимента си да се въздържаме от заплаха или използване на сила срещу териториалната цялост или политическата независимост на която и да е държава, принципите на суверенитет, независимост и териториална цялост на всички държави, включително Украйна, в рамките на техните международно признати граници, включително териториалните води, и разрешаването на спорове с мирни средства като принципи на международното право.

В документа, разпространен от пресслужбата на Съвета на ЕС, още са посочени следните ключови аспекти:

1. Първо, всяко използване на ядрената енергия и ядрените инсталации трябва да бъде безопасно, сигурно, защитено и екологосъобразно. Украинските атомни електроцентрали и инсталации, включително АЕЦ "Запорожие", трябва да работят безопасно и сигурно под пълния суверенен контрол на Украйна и в съответствие с принципите на МААЕ и под неин надзор. Всяка заплаха или използване на ядрено оръжие в контекста на продължаващата война срещу Украйна е недопустима.

2. Второ, глобалната продоволствена сигурност зависи от непрекъснатото производство и доставка на хранителни продукти. В това отношение безплатната, пълна и безопасна търговска навигация, както и достъпът до морските пристанища в Черно и Азовско море, са от решаващо значение. Нападения срещу търговски кораби в пристанищата и по цялото трасе, както и срещу граждански пристанища и гражданска пристанищна инфраструктура, са неприемливи. Продоволствената сигурност не трябва да се използва като оръжие по никакъв начин. Украинските селскостопански продукти следва да се предоставят сигурно и свободно на заинтересованите трети страни.

3. Трето, всички военнопленници трябва да бъдат освободени чрез пълна размяна. Всички депортирани и незаконно разселени украински деца, както и всички други украински цивилни, които са били незаконно задържани, трябва да бъдат върнати в Украйна.

Вярваме, че постигането на мир изисква участието и диалога между всички страни. Затова решихме да предприемем конкретни стъпки в бъдеще в гореспоменатите области с по-нататъшно ангажиране на представителите на всички страни.

Хартата на ООН, включително принципите на зачитане на териториалната цялост и суверенитета на всички държави, може и ще послужи като основа за постигане на всеобхватен, справедлив и траен мир в Украйна.

Със специални изявления още през първия ден излязоха председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия. Шарл Мишел акцентира, че руските заплахи увеличават риска от ядрен инцидент, а Урсула фон дер Лайен заяви, че международната общност за пореден път през последните две години  пали фара на надеждата за световен мир и сигурност. Н"ие, международната общност, трябва да застанем заедно, за да подкрепим Украйна в стремежа й към мир", апелира тя.

С позиция, насочена към ядрената сигурност се обръща и служебният премиер на България Димитър Главчев, който също пристъства на първата среща за мир в Швейцария. "Бъдещето на ядрената енергия зависи от нашата споделена отговорност и решителност. Не трябва да позволяваме ядрените технологии да се използват за изнудване и агресия. Трябва да направим всичко възможно, за да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света", заявил той пред лидерите.