Pages

Thursday 20 June 2024

Нидерландия провежда за първи път "изпит“ за министри

Новият нидерландски кабинет, който се очаква да положи клетва в началото на юли, се явява на своеобразен изпит пред Камарата на представителите. Този зрелищен спектакъл се прави за първи път по инициатива на една от партиите D66, подобно на американската  и брюкселската политика. 

Целта е да се види доколко новите министри са готови за поемания пост, тяхната мотивираност и компетенции. Своеобразното интервю за работа става достояние на живо по обществената радио и телевизия. Пред камерите неясно защо е решено новият премиер Дик Схоф да не се явява.

Резултатът от това изслушване няма да повлияе при сформирането на кабинета. Въпросите обаче може да затруднят някои от министрите и те да се представят в негативна светлина. За да не се стига до конфузни ситуации част от партиите, които участват със свои министри в новия кабинет са заявили, че няма да се явят на този зрелищен панаир.

Тук не става така както в Америка, заявява лидерът на една от отказалите партии - CDA Анри Бонтенбал, който се противопоставя на "американските условия". В Нидерландия министър или държавен секретар е на поста си, докато Камарата на представителите не оттегли доверието си. Затова и няма да участваме. В Хага вече има достатъчно зрелищна политика и не ни е нужно още от това – депутатите да се опитат да злепоставят и да навредят на някого като повдигат въпроси от миналото му", казва той пред медиите.

SGP en SP обявиха, че няма да участват в разпитите, защото смятат, че министрите трябва да бъдат държани отговорни за своите политики и действия в дебат, а не предварително в "нещо неясно, което е по средата между кандидатстване за работа или встъпително интервю".

Според GroenLinks-PvdA, която ще участва, срещата с депутатите всъщност е някаква възможност за Камарата да обсъди пригодността на бъдещ министър. Това реално не е възможно в дебати, казва депутатката Кати Пири, защото става дума за конкретна тема като закон. Фактът, че някои (бъдещи) опозиционни партии не участват, е това, което Пири нарича "жалко".

Обществената телевизия на страната припомня факта, че миналата година евродепутатите разпитваха на дълго и широко члена на CDA Вопке Хукстра преди да поеме поста на еврокомисар. При изслушването ЕК не остана единна дали е подходящият кандидат и чрез допълнителни въпроси и отговори той трябваше да изчака цял ден преди да разбере, че получава поста.

През 2014 г. пък словенската бивша премиерка Аленка Братусек не направи добро впечатление и 112 от 125-те членове на комисията на Европейския парламент гласуваха против нейната кандидатура.

No comments:

Post a Comment