Pages

Thursday 13 June 2024

Германия ще преследва и титлата за най-устойчив и „зелен“ шампионат

Eвропейското първенство по футбол, което започва на 14 юни вечерта в Германия, очакванията са, че купата няма да напусне пределите на страната. Домакините обаче преследват и друга титла: за най-устойчив и „зелено“ шампионат за всички времена. Но може ли подобен огромен форум наистина да бъде щадящ природата и климата?

Десетте стадиона, по нареждане на УЕФА, са задължени да предприемат различни мерки за екологична устойчивост, проверил кореспондентът на нидерландската обществена телевизия NOS където ще играе националната гарнитура.

На "Олимпиащадион" в Берлин „лалетата“ ще играят третия си мач от групата. Телевизионният екип обаче се разходил преди самите футболисти. В ролята на гид влязъл директорът на съоръжението  Тимо Рохведер.

За предстоящите мачове стадионът ще използва се само LED осветление, което консумира половината енергия в сравнение с предишните лампи. Новите могат да променят цвета си. Монтирани са водоспестяващи тоалетни, събира се дъждовна вода и до стадиона сега живеят две пчелни колонии, разказал мениджърът по поддръжката. А на покрива: слънчеви панели, които могат да генерират до 600 000 киловатчаса годишно.

Внушителният Олимпиащадион, построен от нацистите за Олимпийските игри през 1936 г., не може просто да бъде превърнат в паметник. "Не е лесно да се правят корекции в тази сграда. Наистина трябва да се подготвиш за това." Следователно операцията за устойчивост все още не е приключила, казва още директорът.

Повече влакове, по-малко полети

Най-голямото предизвикателство е транспортирането на отборите, техния персонал и най-вече милионите фенове от цяла Европа. Тези движения представляват около 70 до 80% от генерираните емисии на събитието. Затова привържениците са призовани да пътуват основно с влак.

УЕФА насърчава продажбата на евтини Interrail железопътни билети, а Deutsche Bahn ще продава на цена от 29 евро за влак между градовете домакини за 29 евро. В Берлин общественият транспорт дори е напълно безплатен за посетителите на мачовете от Европейското първенство.  

Голяма отговорност носят привържениците, казва директорът на стадиона Рохведер. "Всеки човек трябва да помисли: какво мога да допринеса за екологията?".

No comments:

Post a Comment