Pages

сряда, 24 юли 2024 г.

Румъния очаква да е пълноправен член на Шенген до 1 година

Румъния е в по-добра позиция в сравнение с година по-рано по пътя си към пълното присъединяване в Шенгенското пространство, казва вътрешният министър на страната Каталин Предою по време на неформално заседание на министрите от общността в Унгария.

Picture: ziarulargesul.ro

"Ние сме в по-добра позиция от миналата година, защото бяхме държава, която не е членка, а сега сме член на Шенген. Да, вярно е, само с две от три граници, но все още сме вътре в границите на пространството", каза Предою.

Според него не е прецедент страна-членка да забави значително пълната си интеграция след частично влизане. Запитан кога очаква пълно присъединяване, Предою предложи едногодишен период като правдоподобно очакване.

"Няма прецеденти за подобни забавяния. Румъния не е първата държава, която влиза в Шенген поетапно. Дори Австрия преживя подобно поетапно влизане", обясни той, подчертавайки, че процесът е необратим, след като една държава е частично интегрирана.

Предою обаче отбеляза също, че настоящата политическа ситуация е по-сложна от миналата година, с предстоящото формиране на Европейската комисия и избори в различни европейски държави, включително Румъния. Тези фактори, според министъра, допринасят за динамичния характер на процеса на присъединяване.

"Политическите въпроси и дебатите за позициониране продължават в много страни. Например Нидерландия наскоро проведе избори и сформира ново правителство, което ще повлияе на позицията й по различни досиета. Този контекст добавя няколко променливи към процеса на присъединяване," добави Предою.

Припомням, че именно Нидерландия беше една от страните, които години наред се противопоставяше и блокираше членството на България и Румъния. Като основна причина правителствата на Марк Рюте изтъкваха слабият контрол по границите на двете страни.

Едва в края на миналата година, бившият вече нидерландски премиер заяви, че България е постигнала видим напредък по критериите за присъединяване към Шенгенското пространство. И Нидерландия трябвало да отчете това, „Така че трябва да бъдем справедливи. Иначе просто би било глупаво“, признава Рюте през декември 2023,  по време на срещата на върха на ЕС в Брюксел.

И ако за България имаше критики, в края на миналата година Нидерландия погледна благосклонно към, че Румъния и заяви, че е готова за Шенген, но ще трябва да изчака, докато съседна България също получи „зелена светлина“. „Това е малко срамно, призна тогава държавният секретар Ерик ван дер Бург.

И още един факт, който показва че Хага гледа по-благосклонно към северните ни съседи. Самата новина за частичното приемане на двете страни официално дойде именно от посолството на Нидерландия в Букурещ и беше мълниеносно разнесена из кулоарите на Европейската комисия. „Поздравяваме и двете държави за добре свършената работа“, се казва в писмото.