Pages

понеделник, 15 юли 2024 г.

Двама еврокомисари подадоха оставки

Двама еврокомисари от екипа на Урсула фон дер Лайен подадоха оставки – Адина Валеан и Виргиниус Синкявичус, след като са избрани за евродепутати, съобщиха от Европейската комисия.

Настоящият мандат на Комисията е до есента. За да се гарантира непрекъснатостта на работата, председателят е решила временно да възложи отговорностите в областта на околната среда, океаните и рибарството на изпълнителния заместник-председател Шефчович в допълнение към настоящия му ресор.

По същата причина фон дер Лайен ще разшири отговорностите за транспорта на комисар Вопке Хукстра в допълнение към настоящия си ресор.

Европейската комисия е информирала ЕП и Европейския Съвет за тези временни промени.

Рокадите във висшия ешелон на европейското управление идва дни преди решаващия вот за втория мандат на Урсула фон дер Лайен. Дали ще получи подкрепата за още едно 5-годишно управление ще стане ясно в четвъртък, 18 юли. 

Още в ранната утрин тя ще се обърне към евродепутатите и ще очертае своята визия и планове като председател на Комисията. Тайното гласуване ще се проведе в 13.00 (централноевропейско време) след разискванията.

Парламентът избира председателя на Комисията с мнозинство от съставляващите я членове на ЕП — т.е. 361, в Парламент от 720 членове на ЕП.

Ако кандидатът не получи необходимото мнозинство, председателят ще прикани Европейския съвет да предложи нов кандидат в срок от един месец. който се избира в съответствие със същата процедура.