Pages

понеделник, 15 юли 2024 г.

Еврогрупата обсъжда напредъка на България по пътя към еврозоната

Присъединяването на България в еврозоната е една темите, които ще обсъди Еврогрупата днес по време на среща в Брюксел.

„Това е процес, който Хърватска успешно изпълни. С колегите ще обсъдим докъде върви процесът по покриване на критериите в България“. Това заяви в началото на заседанието председателят на Еврогрупата Паскал Донахю.

На последното заседание преди кратката ваканция ще бъдат обсъдени някои политики, свързани с динамиката на инфлацията и конкретни инвестиционни проекти, които са от ключово значение през следващата 2025 година. Сред темите ще бъде и въпроси свързани с ЕРМ 2.

БЪДЕЩЕТО НА ЕДИННИЯ ПАЗАР

По време на срещата в белгийската столица ще бъде изслушан и доклад на водещия икономист Енрико Лета, който изготви обширен доклад за бъдещето на единния пазар.

По отношенние Донахю беше лаконичен и заяви само, че ще обсъдят този доклад с него ''с цел да постигнем споразумение малко по-късно през годината относно. По време на срещата с Лета той ще изложи вижданията си относно това как Европа може да стане по-конкурентоспособна.

Европейският комисар по икономика Паоло Джентилони заяви, че докладът на „неговия приятел“ Лета е изключително полезен и ще бъде обсъден обстойно по време на заседанието на Еврогрупата. В него били засегнати важни въпроси като начините за осигуряване на липсващо финансиране по ключови проекти през 2025 година.

Като предизвикателства пред Европейската комисия еврокомисарят посочи Цифровата икономика, Зелената сделка и Конкурентоспособността, за които са нужни стотици милиарди евро годишно.

„Разбира се, че по-голямата част от тях трябва да бъдат намерени от частни капитали. Ясно е, че  помощта от държавните-членки не е достатъчна. Трябва да започнем дискусия относно възможността за нови инструменти за общо финансиране“, смята Джентилони.

Според него докладът включва още належащи въпроси като бизнес средата в общността и съюза на капиталовите пазари. 

По отношение на инвестициите в Зелената сделка това не е първият път, който Джентилони заявява, че ще са необходими много повече частни капитали в допълнение от средствата по европейските фондове. 

По време на среща в Брюксел преди няколко месеца Джентилони заяви пред кореспондента на 3E News Portal, че на ЕС ще са нужни инвестиции за стотици милиарди евро всяка година за постигане на екологичните и цифровите цели на блока. 

Една от темите в дневния ред на Ecofin през втората половина на годината ще продължи да бъде подпомагането на Украйна.

„Всички страни членки са обединени оказване силна политическа, финансова, военна и хуманитарна подкрепа за Украйна. Това трябва да продължи и да се увеличи. Трябва да останем единни в подкрепата си за Украйна и трябва да осъдим Русия. Това означава, че трябва да действаме бързо, заяви на влизане финландският финансов министър Рийкка Пурра.

Тя също очаквала с нетърпение дискусията относно фискалната позиция на еврозоната. Според нея позицията трябва да бъде рестриктивна през 2025 г. и всички държави членки трябва да се ангажират с прилагането на необходимата фискална консолидация. 

"Финландия вече предприе доста амбициозни мерки за фискална консолидация, за да приведе нашите публични финанси в правилния път“.

Финландия вече може да се каже, че има протегнатата ръка на Нидерландия. От изявлението на новия финансов министър Еелко Хейнен става ясно, че кабинетът ще бъде конструктивен партньор в традицията на бюджетна дисциплина и по тази тема тепърва ще се водят много дискусии. Но тези теми ще бъдат оставени в бъдеще.

"На днешната неофициална среща става въпрос за опознаване и участие в коалиции. На масата според мен е по-важно да се запознаят с новия финансов министър на Нидерландия. На този етап няма конкретни теми, които да поставяме".