Pages

вторник, 16 юли 2024 г.

ЕП започва пленарните сесии с ключови гласувания

Новият Европейски парламент (ЕП) провежда първата си сесия в Страсбург. Изборите през юни определиха в него да има 8 политически групи, което е с една повече в сравнение с предишния.

Най-многобройна ще е  Европейската народна партия – 188 евродепутати, следва на по численост от Прогресивен алианс на социалистите и демократите – 136 евродепутати и Обнови Европа – 77 евродепутати.

Опозиционната десница включва Патриоти за Европа – 84,  Европейски консерватори и реформисти – 78 и Европа на суверенните нации – 25.

Коалиционната формация Зелените/Европейски свободен алианс вкарва 53 евродепутати, а Левицата  – 46 евродепутати. В парламента са още 12 независими  и 21 депутати, които тепърва ще си намират група.

Първата задача на парламента е да си избер председател за следващите две години и половина. Според правилника изборът ще се проведе с тайно гласуване. За да бъде избран даден кандидат, той трябва да получи абсолютно мнозинство от подадените валидни гласове, т.е. 50 процента плюс един, разясниха от пресслужбата на ЕП.

Две са номинациите за председател -  на досегашният Роберта Мецола и на  Ирене Монтеро от Левицата.

В програмата на евродепутатите е включено на тази сесия да изберат  14 заместник-председатели и 5 квестори.

Една от първите ключови задачи на Европарламента е да гласува кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия. Вотът отново ще е таен. 

Ако получи подкрепата на поне 361 депутати от 720-местния Европарламент (минимум половината плюс един), досегашният председател ще остане на поста си още 5 години. Ако тя не получи нужното мнозинство, Европейският съвет ще предложи нов кандидат.