Pages

вторник, 16 юли 2024 г.

Петкова: Украйна трябва да си остане начело на дневния ред на Екофин

Украйна трябва да си остане начело на дневния ред на Екофин. Това заяви ясно и кратко българският служебен министър на финансите Людмила Петкова по време на неофициална среща на финансовите министри под унгарското председателство.

По този начин България се присъединява към гласът на страните, които ясно се противопоставиха на решението премиерът Виктор Орбан да се срещне в Москва с руския президент Владимир Путин и да обсъждат възможности за прекратяване на конфликта. Брюксел категорично заяви, че не е дал мандат да води преговори от името на ЕС.

Остра реакция срещу това действие на Виктор Орбан направи още с влизането в конгресния център финансовият министър на Швеция Елизабет Свантенсон. 

РАЗОЧАРОВАНИЕ И ГНЯВ

Унгария приема ротационното председателство на ЕС до края на годината. Първите неформални срещи вече се провеждат в Будапеща. Един от първите коментари пред международните журналисти е на финансовия министър на Швеция Елизабет Свантенсон.

Още с влизането си в конгресния център шведският политик заяви, че пристъпва прага със смесени чувства. 

„От една страна винаги е хубаво да се видя с колегите и да обсъждаме важни въпроси. Но в същото време съм ядосана и доста натъжена за начина, по който стартира унгарското председателство. Говоря за решението на г-н Орбан да отиде при Путин в Москва. Това е обида не само за Украйна, но и за всички страни-членки. И това ще го кажа днес на срещата. Разбира се, че това е тревожно.

Унгарското председателство да не поставя Украйна като един от приоритетите в тяхната работна програма. Тези две неща вероятно са свързани това ме разстройва много, беше краткият коментар на шведският политик.

Със същото разочарование се обърна и словенският й колега. "Нашето очакване, че министър-председателят на председателстващата страна, г-н Орбан, ще постави Европа на мястото, което заслужава, а това е първо.

В Будапеща днес се провеждат срещите на финансовите министри и паралемно на техните колеги в енергетиката.

Българският служебен министър на енергетиката Владимир Малинов ще участва в неформалното заседание на Съвета на ЕС.

Министър Малинов: Унгарският опит в геотермалната енергия ще е полезен за България

В унгарската столица енергийните министри от общността ще дискутират теми, свързани със значението на геотермалната енергия за европейския енергиен микс, прилагането на законодателната рамка в отрасъла до 2030 г. Ще бъдат обсъдени също ролята на интегрираната електроенергийна система за декарбонизация на икономиката и приносът на енергийния сектор към новата сделка за конкурентоспособност.

За момента геотермалната енергия е първата точка от дневния ред на неформалната среща на енергийните министри. Очаква се те да обсъдят как да преодолеят бариерите пред разгръщането на този недостатъчно използван енергиен източник.

Интересът към геотермалната енергия не се ограничава само до Енергийния съвет. През януари 2024 г. Европейският парламент прие резолюция, призоваваща Европейската комисия да разработи „Геотермална стратегия“, за да насърчи експлоатацията на ресурса.

„Активното партньорство между страните членки на Европейския съюз е от решаващо значение за изграждане на сигурен интегриран енергиен пазар“, каза министър Малинов пред участниците в неформалното заседание. Той подчерта ключовата роля на регулаторната стабилност за дългосрочното развитие на енергийната политика, насочена към постигане целите за декарбонизация и климатична неутралност на общността до 2050 г. 

„България подкрепя препоръката за пълно използване потенциала на общия енергиен пазар на ЕС, което ще повиши конкурентоспособността на енергийната индустрия“, подчерта министър Малинов. 

По отношение на ускоряването на зелената трансформация и намаляването на емисиите в енергоемките сектори от съществена важност са широкото и бързо прилагане на чисти технологии и достъпът до фондове за финансиране, стана ясно от думите му.

От пресцентъра на енергийното ни министерство съобщават още, че българският министър е обърнал внимание, че дискутираните на срещата въпроси са приоритет не само за мандата на ротационното председателство на Будапеща, но и за всички страни, особено що се отнася до приноса на геотермалната енергия за енергийния микс и богатия унгарски опит в тази сфера.

Страната домакин е и един от участниците в инициативата за изграждане на Вертикалния газов коридор, чиято основна цел е разширяване на достъпа на Централна и Източна Европа до доставки на втечнен природен газ от сигурни източници. 

Този факт министър Малинов изтъкна и при разговорите си с унгарския министър на енергетиката Чаба Лантош. Двамата са обсъдили напредъка в реализацията на съвместната инициатива на Гърция, България, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова. 

Вертикалният коридор е сред основните приоритети за България в региона на Югоизточна и Централна Европа. В България и Унгария ще бъдат предприети всички необходими стъпки за изпълнение на проектите по концепцията, така че тя да бъде реализирана в заложените срокове, категорични бяха двамата министри по време на срещата.