Pages

петък, 19 юли 2024 г.

Европейската прокуратура разследва евродепутат от новия алианс на Орбан

Европейската прокуратура започва разследване срещу белгийски евродепутат от партията „Вламс Беланг“, която влезе в Алианса на премиера Виктор Орбан. Том Вандендрисше е обект на проверки заради злоупотреби с европейски средства. Името му се забърка след публикации на местни два новинарски сайта в навечерието на евроизборите през юни.

Снимка:tomvandendriessche.eu

В публикациите се твърди, че срещу депутата е започнало разследване от европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. Сигналът е бил подаден от бивш кадър на партията. Той твърдял, че всички членове били принуждавани да изпълняват партийни повели, които нямали нищо общо с предоставените за целите европейски средства. От партията заявили, че сигналът бил подаден „от злоба“.  

Предварителното разследване на Европейската прокуратура предоставило достатъчно материали, за да започне същинско. Все още не е назначен съдия-следовател, но Белгийската федерална полиция  се подготвяла за разпити на свидетели, заподозрени, да организира акции и конфискации, съобщи фламандската обществена телевизия.

Самият евродепутат коментира, че  това било кампания срещу него, а европейските средства никога не са били използвани неправомерно.

В полезрението на разследващите попадна и втори белгийски депутат - Хилде Ваутманс (Open VLD). Мотивите са същите  - разследване за възможна злоупотреба с европейски средства от фламандския либерален евродепутат.

Припомням, че новият белгийски партньор „Вламс Беланг“, който заедно с още няколко партии влезе в новия европарламент като нов десен радикален алианс „Патриоти за Европа“.

Белгийската партия се прочу в Европа и в световната преса в края на миналата година с политически шпионски скандал. 'Файненшъл таймс“, „Монд“ и „Шпигел“ гръмнаха, че фламандската партия, има сред редиците си депутати, които работят в интерес на Китай.

Пресата осветли името на Франк Крейелман, за който се твърди, че в продължение на повече от 3 години китайски шпиони са го използвали като информатор в опит да повлияят на политиката в полза на Пекин. Като доказателство се прилагат стотици изтекли чат съобщения и текстове.

Според публикациите, цитирани от белгийската обществена медия VRT, член на шпионската агенция на китайското министерство на държавната сигурност на име Даниел Ву е накарал Крейелман да повлияе на дебата в Европа по теми свързани с интересите на Хонконг в ЕК и преследването на уйгурите.

С избухване на скандала изпълнителният комитет на Vlaams Belang отстрани Франк Крейелман. В изявление лидерът на партията Том Ван Гриекен заяви, че поведението на бившия им вече съпартиец е напълно неприемливо и противоречи на целите на партията.

За да се изясни ситуацията, по време на своя визита в азиатската страна, бившият премиер Александър де Кроо беше включил в работната си програма срещи, за да се установи доколко е бил информатор на китайците белгийският депутат.