Pages

четвъртък, 18 юли 2024 г.

Шарл Мишел: Очаквам да отворим нова страница с новото британско правителство

Европейският съюз се надява да отвори нова страница на по-тесни взаимоотношения с новото британско правителство. Можем да си сътрудничим и помагаме, защото всички сме изправени пред трудни предизвикателства. Това заяви председателят на Европейския съюз Шарл Мишел пред медиите по време на Четвъртата среща на европейската политическа общност, която се провежда в британския дворец „Бленъм.

Мишел заяви, че пред политическите лидери на Стария континент стоят редица предизвикателства като войната в Украйна, конфликтът между Израел и Палестина. По тях трябва да се говори непрекъснато и да не се отлагат решенията. По тези проблеми и се търсят мненията на новите управляващи в Обединеното кралство

„Очакваме по-тесни връзки и да отворим нова страница, за да видим нашата нова Украйна“, казва Мишел. Той е обеден, че може да се намери консенсус и по другата голяма тема – миграцията- ако заедно Лондон и Брюксел координират политиките си. „Това е глобално предизвикателство, което не може да се реши поотделно от ЕС или една страна. И днес ще имаме повод да разгледаме тази тема.

Новата власт на ЕС влиза ударно с размахан пръст срещу Орбан

Българският държавен глава представлява страната ни във форума, който събира държавни и правителствени ръководители от Европа. На срещата на високо равнище  участват 47 делегации.

Сред ръководителите на делегации присъства още председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, генералните секретари на НАТО и на Съвета на Европа – Йенс Столтенберг и Мария Пейчинович Бурич.