Pages

събота, 27 юли 2024 г.

Нов реактор за медицински цели ще бъде изграден в Северна Холандия

Нов реактор за медицински цели ще бъде изграден в Северна Холандия. Инвестицията е за 2 млрд. евро и получи одобрение от Европейската комисия. Според регламента на Брюксел това е задължително, за да се предотврати нелоялна конкуренция между дружества и държави.

В градчето Петен и в момента има стар реактор, който работи от 1961 година. Новият реактор няма за цел да генерира енергия, а за съхранение на радиоизотопи за лечение на рак. Плановете са да бъде пуснат в експлоатация след 2030 г.

Реакторът и центърът за ядрено здраве ще се използват за научноизследователски, развойни и иновационни дейности както в областта на ядрената медицина, така и в областта на ядрената енергетика.

Съгласно мярката помощта ще бъде под формата на заеми и собствен капитал . Парите ще бъдат осигурени от новосъздадено дружество NewCo, което ще изгради и експлоатира реактора и центъра за ядрено здраве.

NewCo ще бъде резултат от сливането на фондация PALLAS, създадена от Холандия през 2013 г., за да управлява подготвителната фаза на проекта и Nuclear Research and Consultancy Group, която управлява съществуващия реактор.

Според еврокомисаря, отговарящ за конкуренцията Маргрете Вестагер нидерландското заявление е одобрено, тъй като компанията допринася за осигуряването на основни лекарства за европейския пазар.

Освен това проектът можело също така да осигури "иновативен пробив в ядрената технология, който ще бъде от полза за европейските граждани". Не на последно място инвестицията не нарушавала правилата на конкуренцията.