Всичко за мен

Моята снимка
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание както и негов кореспондент от Лондон. Работил съм за телевизиите Bulgaria On Air и Канал 3, както и агенция БГНЕС. В момента съм кореспондент за специализирния портал 3E News. От 2020 година живея в Белгия. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, инфраструктура, ВЕИ. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

събота, 27 юли 2024 г.

Нов реактор за медицински цели ще бъде изграден в Северна Холандия

Нов реактор за медицински цели ще бъде изграден в Северна Холандия. Инвестицията е за 2 млрд. евро и получи одобрение от Европейската комисия. Според регламента на Брюксел това е задължително, за да се предотврати нелоялна конкуренция между дружества и държави.

В градчето Петен и в момента има стар реактор, който работи от 1961 година. Новият реактор няма за цел да генерира енергия, а за съхранение на радиоизотопи за лечение на рак. Плановете са да бъде пуснат в експлоатация след 2030 г.

Реакторът и центърът за ядрено здраве ще се използват за научноизследователски, развойни и иновационни дейности както в областта на ядрената медицина, така и в областта на ядрената енергетика.

Съгласно мярката помощта ще бъде под формата на заеми и собствен капитал . Парите ще бъдат осигурени от новосъздадено дружество NewCo, което ще изгради и експлоатира реактора и центъра за ядрено здраве.

NewCo ще бъде резултат от сливането на фондация PALLAS, създадена от Холандия през 2013 г., за да управлява подготвителната фаза на проекта и Nuclear Research and Consultancy Group, която управлява съществуващия реактор.

Според еврокомисаря, отговарящ за конкуренцията Маргрете Вестагер нидерландското заявление е одобрено, тъй като компанията допринася за осигуряването на основни лекарства за европейския пазар.

Освен това проектът можело също така да осигури "иновативен пробив в ядрената технология, който ще бъде от полза за европейските граждани". Не на последно място инвестицията не нарушавала правилата на конкуренцията.