Всичко за мен

Моята снимка
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание както и негов кореспондент от Лондон. Работил съм за телевизиите Bulgaria On Air и Канал 3, както и агенция БГНЕС. В момента съм кореспондент за специализирния портал 3E News. От 2020 година живея в Белгия. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, инфраструктура, ВЕИ. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

вторник, 23 юли 2024 г.

ЕК разследва Delivery Hero и Glovo за картел

Европейската комисия е започнала щателно антитръстово разследване срещу две от водещите компании за доставка на храни по домовете Delivery Hero и Glovo.

Pictures: www.peru-retail.com

Проверката цели да установи дали двата дистрибутора са нарушили правилата на ЕС за конкуренцията като са участвали в картел в сектора на онлайн поръчките, уточняват в мотивите си от ЕК

Delivery Hero държеше от 2018 година миноритарен дял в Glovo, а през юли 2022 г. придоби едноличен контрол.

Комисията е изразила съмнение, че преди поглъщането двете компании може да са разпределили географски пазари и да са споделили чувствителна търговска информация  - например относно търговските стратегии, цените, капацитета, разходите, характеристиките на продуктите).

Комисията също така е загрижена, че компаниите може да са се съгласили да не крадат взаимно служителите си.

От Комисията припомнят, че двете компании вече са били в полезрението им и предишни години. В два от случаите през юни 2022 г. и ноември 2023 г. Комисията  извърши внезапни проверки в помещенията на Delivery Hero и Glovo като част от разследването по собствена инициатива на възможни тайни споразумения в сектора на доставките на храни.

Днешното разследване е част от усилията на Комисията да гарантира, че онлайн доставката на храни и секторът на хранителните стоки предоставят избор и разумни цени на потребителите.

В един млад и динамичен пазар като разглеждания антиконкурентните споразумения и ограничителните бизнес практики, включително картелите чрез разпределяне на пазара, могат да доведат до скрита консолидация на пазара с потенциални отрицателни последици за конкуренцията, смятат от ЕК

Няма законов срок за приключване на антимонополно разследване. Продължителността зависи от редица фактори, включително сложността на случая, степента, в която засегнатите дружества сътрудничат на Комисията и упражняването на правото на защита.

Онлайн доставката на храна е бързо развиващ се сектор, в който трябва да защитим конкуренцията. Ето защо разследваме дали Delivery Hero и Glovo са се съгласили да си поделят пазарите, а не да крадат взаимно служителите си. Ако бъде потвърдено, подобно поведение може да представлява нарушение на правилата на ЕС за конкуренцията, с потенциални отрицателни последици за цените и избора за потребителите и за възможностите за работниците, коментира Маргрете Вестагер, изпълнителен заместник-председател, отговарящ за политиката в областта на конкуренцията.

Delivery Hero, със седалище в Германия, е компания, активна в бизнеса с поръчки и доставка на храни. В момента присъства в повече от 70 страни по света и си партнира с повече от 500 000 ресторанта. Delivery Hero е листвана на Франкфуртската фондова борса

Glovo, със седалище в Испания, е компания, активна в бизнеса с поръчки и доставки на храни. В момента присъства в повече от 1300 града в 25 страни по целия свят.