Всичко за мен

Моята снимка
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание както и негов кореспондент от Лондон. Работил съм за телевизиите Bulgaria On Air и Канал 3, както и агенция БГНЕС. В момента съм кореспондент за специализирния портал 3E News. От 2020 година живея в Белгия. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, инфраструктура, ВЕИ. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

неделя, 14 юли 2024 г.

Белгия и Нидерландия още компенсират пострадали oт водния ад през 2021

Наводненията от 14 и 15 юли 2021 г. отнеха живота на 39 души в Белгия, щети понесоха над 100 000 души. Водният потоп засегна най-силно тежко провинция Лиеж, където са постъпили 74 000 иска. Щетите са оценени за над 2,5 милиарда евро. Все още не всички са поправени.

Снимка: HLN.be

98,9 процента от исковете вече са изпълнени. "Не е необичайно, че това отнема 3 години при такова голямо бедствие", казва пред фламандската обществена телевизия Хейн Ланой от секторната асоциация на застрахователите Assuralia.

Останалият процент от случаите се отнася главно до колективни щети на училища или правителствени сгради. Там намирането на решение отнема повече време, защото тези досиета са обвързани с обществени поръчки. Има и такива на съдебни спорове, при които хората не са съгласни със застрахователната оценка.

От Assuralia призовават бъдещите правителства да работят по ефективно и да изготвят по-устойчиво законодателство за застраховането в случай на природни бедствия.

Като пример за неадекватно законодателство от сдружението посочват текст, според който застрахователният сектор има право на претенция от правителството да отпусне ограничена сума, която в момента е около 1,6 милиарда евро. Но през 2021 г. имало щети на стойност над 2,6 млрд. „Ако утре бъдем изправени пред бедствие от такъв мащаб, няма да можем да се отплатим напълно на гражданите", предупреждава Ланой.

Големият воден потоп освен Белгия, засегна и съседна Нидерландия. Отвъд границата обаче заради спорове между правителството и застрахователите, много от потърпевшите останали без компенсация и на практика трябвало да се оправят със собствени средства.

3 години много от пострадалите край големите реки все още чакат да се постигне консенсус между държавата и застрахователите., пише икономическият нидерландски сайт nu.nl. Природата обаче не чака и изпраща ново изпитание на стотици домакинства, които все още не са се съвзели от предното наводнение.

В началото на юли огромни площи бяха залети за пореден път тази година. Макар и в по-минимален размер щети бяха нанесени на десетки къщи в провинция Южен Лимбург. Като на кинолента се върна ужасът на хората от лятото на 2021 г. Стресът им беше удвоен, след като впоследствие разбрали, че заради калпавия закон не били правилно застраховани.

От пострадалите къщи край по-малките реки едва половината от подадените искове били уважени. Абсурдното е, че тези които имат имоти край големи водоеми останали без обезщетение. Според витиевата трактовка на застрахователите „наводняването на големите реки е незастраховаемо“ и по този текст все още нямало категоричен консенсус с държавата. Жертвите можели да получат пари от правителствения фонд за бедствия. Но по време на наводнението в Лимбург се оказало, че парите от този фонд бавно се отпускали и не било ясно какви щети се компенсират, а също и кой трябва да ги оцени.

Бурята от този юли напомни за себе си и че не е изключен подобен кошмар като от преди 3 години. Освен това и хората апелират властите да се забързат с оглед на водната обстановка през тази година. В Белгия, Нидерландия и Германия наскоро отчетоха, че за десети пореден месец количествата на падналите валежи са много над нормата. А изгледи за нормализиране поне засега не се очаква. Както и истинско лято.

Затова много от жителите в населените места, чиито домове са край водните корита настояват една от първите задачи на новия кабинет е да уреди въпроса със застраховките Правителството и застрахователите са дали индикация, че в кратък срок ще разгледат как биха могли да се уредят веднъж за винаги да правните и финансовите условия за потърпевшите. Проучването вече е започнало и се очаква да приключи през първото тримесечие на 2025 г., казва Холандската асоциация на застрахователите. До тогава остава надеждата да няма повече такъв воден ад като от лятото на 2021 година.