About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Monday 1 July 2024

Eurelectric: Производството на чиста електроенергия в Европа поставя рекорди

Производството на електроенергия в Европа се декарбонизира с невиждани темпове. Последните данни от платформата за данни за електроенергията на Eurelectric, ELDA, показват, че 74% от електроенергията, произведена в ЕС през първата половина на 2024 г., идва от възобновяеми и нисковъглеродни енергийни източници. Това е значително увеличение в сравнение с дела от 68% през 2023 г. 

Снимка: Личен архив

Основните причини за този забележителен резултат бяха безпрецедентният приток на възобновяеми енергийни източници в мрежата, съчетан със стабилизирането на ядрения флот.

"Темпото на промяната е впечатляващо. Тези цифри показват, че усилията за декарбонизация на електрическите компании са години пред всеки друг сектор", заяви генералният секретар на Eurelectric. Кристиан Руби.

Докато цифрите от страна на предлагането са обещаващи, същото не може да се каже за търсенето на електроенергия. 

През първата половина на 2023 г. търсенето на електроенергия в ЕС е намаляло с 5,1% в сравнение със същия период на 2022 г. и продължава да остава ниско през 2024 г. – 4,8% по-ниско в сравнение с първото полугодие на 2022 г. Тази тенденция се дължи главно на преместването на промишлеността в чужбина, по-топлите температури, икономията на енергия и бавния икономически растеж.

"Годините на стагнация в търсенето на електроенергия сега се превърнаха в редовен спад. Политиците трябва спешно да подкрепят използването на електроенергия, за да осигурят необходимите инвестиционни сигнали за чисто поколение" – допълни Кристиан Руби.

За целта Eurelectric призовава новата Комисия да предложи план за действие за електрификация в рамките на първите 100 дни от мандата си, с 35% индикативна цел за 2030 г. и ясен показател за електрификация, който да бъде въведен в националните планове в областта на енергетиката и климата (NECP) на държавите от ЕС за наблюдение и постигане на напредък на място. 

Бездействието може да доведе до пропускане на целите на ЕС в областта на климата, ограничаване на възобновяемите енергийни източници производство и забавяне на инвестициите във водещия сектор на енергийния преход, смятат от сдружението,което представлява интересите на европейската електроенергийна индустрия.

Платформата за данни за електроенергията, ELDA, задвижвана от Eurelectric, е индустриалният еталон за надеждни данни за електроенергията. Събиране на над 16 милиона индивидуални точки данни годишно от редица от независими източници, включително ENTSO-E, както и официални статистически данни на ЕС, данните се обработват от разузнавателния екип на Eurelectric и се валидират от експерти от индустрията. По този начин платформата осигурява несравнима навременност и точност на данните за електроенергията.

No comments:

Post a Comment