Всичко за мен

Моята снимка
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание както и негов кореспондент от Лондон. Работил съм за телевизиите Bulgaria On Air и Канал 3, както и агенция БГНЕС. В момента съм кореспондент за специализирния портал 3E News. От 2020 година живея в Белгия. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, инфраструктура, ВЕИ. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

събота, 6 юли 2024 г.

Кои са Сивите вълци и защо вълчият поздрав е толкова спорен?

Един жест на турския национал Мерих Демирал взриви европейското първенство по футбол. Самият футболист беше наказан от УЕФА за два мача, след като с ръце показа „вълчи поздрав“.

Picture: ANP/NOSTV

Това е добре познат жест, особено в Турция, който носи генезиса си от една легенда, свързана с основаването на тази държава. "Турците винаги са били бойци", разказва пред нидерландската обществена медия Nos Петра де Бруйн, която е асистент по тюркология в университета в Лайден.

Според легендата по време на битка в Централна Азия бил заличен целият турски народ. Оцеляло само едно дете, отгледано от вълци. То поставило началото на сегашните тюркски народи и култура.

Защо жестът е толкова спорен?  За да отговорим на този въпрос, ще се върнем в историята на страната, допълва разказа колегата на Бруйн - Алп Йенен, специалист по съвременна политическа история на Турция.

"През 70-те години на миналия век Сивите вълци бяха непрекъснато новините. Това е крайнодясна и ултранационалистическа форация, която по онова време се занимаваше с индоктринация на младите хора.В онези години в Турция беше много неспокойно. По улиците имаше битки между леви и десни студенти, между леви и десни работници. Хората бяха политически настроени един срещу друг. Стигаше се до много смъртни случаи, за които Сивите вълци бяха до голяма степен отговорни. „Вълчият поздрав“ по-късно се превърна в жест на тази организация", обаснява специалистът.

В днешно време тя все още съществува и има връзки с Партията на националистическото движение, коалиционен партньор на Партията на справедливостта и развитието на президента Ердоган. Освен това съществува идеологията на Сивите вълци, които в Турция се наричат "идеалисти".

Насилието също все още е част от начина на действие на "Сивите вълци", казва кореспондентът на телевизията Пепийн Нагтзаам. "През 90-те години те бяха отговорни за клането в Сивас. Те подпалиха хотел, където между другото се бяха събрали артисти и интелектуалци от турската малцинствена група - алевити. 37 души бяха изгорени живи, включително холандски студент. Това, което е особено чувствително, е, че Демирал е направил жеста на 2 юли, датата, на която е станал пожарът в хотела през 1993 г. Все още се чуват информации за политически опоненти на Сивите вълци, които са били сплашвани, бити и понякога дори убивани", припомня журналистът.

В момента има съдебно дело за убийство, казва Де Бруйн. "Бившият председател на организацията Синан Атес беше убит преди няколко години, когато напусна офиса си в Анкара. Възникнало несъгласие, след което той напуснал организацията. Турската опозиция предполага, че убиецът е действал от името на Сивите вълци".

Мисията

"Сивите вълци искат националистическа, ислямска държава с всички тюркски народи, без място за други етноси или хора, които не искат да се идентифицират като турци", каза нидерландският кореспондент Нагтзаам. "

Не е известно колко хора симпатизират на Сивите вълци, но може да се предположи, че всички, които са гласували за ПНД, подкрепят идеите в по-голяма или по-малка степен. Това са около 8% от избирателите. Освен това това се отнася за някои от избирателите за Ердоган и различни крайнодесни отцепнически партии.

Привърженици на Сивите вълци има и в Западна Европа. Но експертите не знаят дали и те се организират тук. "Организацията обаче е забранена в някои страни. Една от тях е Франция, където през 2020 г. поддръжници предизвикаха няколко инцидента по време на възпоменанията на арменския геноцид – термин, който не се използва в Турция. В Холандия организацията не е забранена.

Показа ли Мерих Демирал с вълчия си поздрав, че иска и всичко това?

Футболистът казва, че е използвал жеста като знак, че се гордее, че е турчин, а не като симпатия към Сивите вълци. Специалистите казват пред телевизията, че им се иска да му вярват. Но много хора сега казват същото: оставете го, това е невинен жест. Но не е така и не трябва да го правите по този начин.

Какво мисли турската политика за жеста?

Президентът Ердоган обяви, че иска да отиде на мача с Холандия утре. Той дори отмени пътуване до Азербайджан заради полуфиналната среща с „лалетата“.

"Турция вижда наказанието на Демирал като дискриминация", смята турският журналист. "Правителството, включително Ердоган, казва: този човек само показа, че е турчин. Що за дискриминация е това? По този начин тя се превърна от жест на футболно игрище във въпрос на политика на идентичността.