Всичко за мен

Моята снимка
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание както и негов кореспондент от Лондон. Работил съм за телевизиите Bulgaria On Air и Канал 3, както и агенция БГНЕС. В момента съм кореспондент за специализирния портал 3E News. От 2020 година живея в Белгия. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, инфраструктура, ВЕИ. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

вторник, 16 юли 2024 г.

ЕK бойкотира унгарското председателство

Европейската комисия няма има свои комисари по време на неформалните срещи, организирани от унгарското председателство. Причината е в знак на възмущение срещу едноличното решение на премиера Виктор Орбан да отиде в Москва при Путин.

Решението е на председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен и стана известно след пост на нейния говорител Ерик Мамер в социалната мрежа Х (бивша Туитър).

"В светлината на последния развой на събитията, белязали началото на унгарското председателство" на ЕС, председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен реши, че комисията ще бъде представлявана само на ниво висши представители по време на неформалните срещи на Съвета" на ЕС в Унгария до края на годината“.


От поста на говорителя става още ясно, че не се предвижда и посещение на членове на ЕК в началото на мандата на ротационен председател, каквато е утвърдената практика. 

Според предварителните планове на Брюксел нейни представители е трябвало да посетят Будапеща през юли. Впоследствие тази визита е била отложена за септември. Но по всичко личи, че това няма да се случи.

По този повод Литва още през миналата седмица е взела решение да не изпраща свои министри в унгарската столица на ниво ЕС.

От ЕК уточнили пред Ройтерс, че решението няма срок. Така на практика се редуцирало участието на Европейската комисия в дейността на ЕС, тъй като комисарите присъствали на министерските срещи, на които се обсъждат теми от техните сфери на компетентност.

Първите неформални срещи вече започнаха в Будапеща. Един от първите коментари пред международните журналисти е на финансовия министър на Швеция Елизабет Свантенсон. Още с влизането си в конгресния център шведският политик заяви, че пристъпва прага със смесени чувства. 

Министър Малинов: Унгарският опит в геотермалната енергия ще е полезен за България

„От една страна винаги е хубаво да се видя с колегите и да обсъждаме важни въпроси. Но в същото време съм ядосана и доста натъжена за начина, по който стартира унгарското председателство. Говоря за решението на г-н Орбан да отиде при Путин в Москва. Това е обида не само за Украйна, но и за всички страни-членки. И това ще го кажа днес на срещата. Разбира се, че това е тревожно.

Унгарското председателство да не поставя Украйна като един от приоритетите в тяхната работна програма. Тези две неща вероятно са свързани това ме разстройва много, беше краткият коментар на шведският политик.

Със същото разочарование се обърна и словенският й колега. "Нашето очакване, че министър-председателят на председателстващата страна, г-н Орбан, ще постави Европа на мястото, което заслужава, а това е първо.

Украйна трябва да си остане начело на дневния ред на Екофин. Това заяви ясно и кратко и българският служебен министър на финансите Людмила Петкова по време на неофициална среща на финансовите министри под унгарското председателство.