About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Tuesday 2 July 2024

„Наследниците“ на Рюте полагат клетва

223 дни след парламентарните избори в Нидерландия на 22 ноември, нов екип от министри поемат щафетата от кабинета на Марк Рюте.

Collage: NOS.nl 

По традиция всеки министър по отделно полага клетва един по един пред крал Вилем-Александър, а след това и държавните секретари.

Шестнадесетте министри, включително премиерът Схооф, ще се появят на стъпалата на двореца в Хага в 11:00 (12:00 часа българско време). Тринадесетте държавни секретари няма да присъстват и по протокол не са включени за  официалната снимка.

След дълги преговори в коалицията стана ясно, че за сформирането на кабинета на „Схооф“ партията PVV осигурява петима министри и четирима държавни секретари. VVD и NSC имат четирима министри и трима държавни секретари и BBB двама министри и трима държавни секретари.

След клетвата и снимката пред двореца новите министри ще отидат във ведомствата за предаването на властта, където отиващите си ще предадат папката с досиетата по недовършените дела от мандата на кабинета "Рюте IV".

Бившият премиер и нов генерален секретар на НАТО Марк Рюте приветства наследника си по протокол в специална стая (Trêves), в Министерския съвет, разказва за протокола обществената телевизия на страната.

Първият Министерски съвет на новия кабинет се провежда веднага след предаването на властта. Правителството ще използва лятото, за да напише коалиционна програма въз основа на коалиционното споразумение. Но преди това да се случи ще има дебат в Камарата на представителите за правителственото изявление.

Бившият вече пременир каза сбогом на нацията в прощална реч, излъчена на живо по радиото, телевизията и чрез интернет стиховена 30 юни в ранния следобед. 

В речта, от около 12 минути, Рюте направи равносметка за управлението си като премина от птичи поглед през върховете и спадовете на четирите му кабинета, които ръководи от 2010 г. до лятото на миналата, след като подаде оставка заради различия в коалиционната политика и по-конкретно за това как да се процедира със статута на пристигащите мигранти.  "Нидерландия е страхотна страна. Може да съм го казвал това веднъж или два пъти, или пък твърде много пъти, но това е така, защото го казвам с цялото си сърце." 

No comments:

Post a Comment