Всичко за мен

Моята снимка
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание както и негов кореспондент от Лондон. Работил съм за телевизиите Bulgaria On Air и Канал 3, както и агенция БГНЕС. В момента съм кореспондент за специализирния портал 3E News. От 2020 година живея в Белгия. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, инфраструктура, ВЕИ. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

събота, 20 юли 2024 г.

Тomorrowland - златното яйце на Белгия

Емблематичният белгийски фестивал Тomorrowland, който се провежда край Антверпен отбелязва двадесета годишнина. Всяка година сцените се превръщат в различна тематична приказка. Тази година е под надслова „Живот“.


За юбилея в сърцето на Европа пристигат над 800 музиканти и артисти, които ще гастролират на 16 сцени. За двата поредни уикенда на фестивала (19 -21 и 26-28 юли) се очаква да пристигнат над 400 000 меломани от 200 страни.

Музикалният празник  е поверен на 40 DJ-a, който ще допринесат да има за всекиго по него. Сред гостите са DJ и модна икона Афшин Момади, бившата легенда в NBA Шакил О‘Нийл като DJ Diesel, американският музикант Gryffin, маскираният немски DJ horsegiirL, базираният в Брюксел млад талант Odymel, динамичното италианско дуо на PARISI, парижкият DJ Sasson b2b Rivo, младият южноафрикански музикант SONAЧерешката на тортата е гостуването на световноизвестният Армин ван Буурен.

Музикалният фестивал е едно от най-чаканите събития за феновете. Обикновено билетите се пускат в продажба в началото на годината чрез определен точен ден и час. Стотици са записани в чакащите листове, а ценните пропуски обикновено се разграбват за минути.

Усилено се говори, че причината за липса на билети е определена квота, която се заделя за пазар на черно, чиито цени достигат и до 1000 евро. За сравнение в първия фестивален уикенд цените варираха между 150 и 200 евро.

Приказна магия и технологии

Тomorrowland не е просто музикален фестивал, той е приказка за живота. И като такава всяка година е в крак с технологичните новости. Тази година организаторите са решили, че в рамките на фестивала няма да се купуват артикули с кеш или банкови карти. Създадени са специални гривни, които посетителите зареждат с евро и по този начин разплащат покупките си.

Гривна за разплащане и медальон



Самото разплащане на сувенири, храни и напитки става, след предварително захранване на сума в гривната. Разплащането става чрез устройство като това в дясно на снимката. Гривната се докосва до дисплея за активиране. Втори път се докосва за разплащане. Интересното е, че наличната сума не е в евро, а в "перли". Все пак сме в света на приказката 
Tommorowland. Една перла се равнява на умножена по две еврова равностойност. 

Социална мисия

Tommorowland e забавление, но и социална кауза. Енергията и любовта на посетителите на фестивала вдъхновяват създаването на фондация. От 2018 г. насам тя подкрепя организации по целия свят, които осигуряват подслон и образование на уязвими деца и младежи, често живеещи в крайна бедност. Чрез музика, танци и изкуство те също имат възможност да изразят себе си творчески, което е от съществено значение за тяхното личностно развитие. Помагайки им да открият и развият талантите си, фондация "Tomorrowland" допринася за по-позитивен образ за себе си и по-добро бъдеще.

През тази година в сътрудничество с неправителствената организация Join For Joy са разработени образователни пакети за музика и изкуство за хиляди деца в Кения, Малави и Замбия. Освен това се планира  сътрудничество с Arracê, неправителствена организация, активна в бедните квартали на Сао Пауло и Рио.

Договор за 6 десетилетия

Фестивалът не само е визитна картичка на Белгия по целия свят, той е и доходоносен бизнес за община Буум, на чиято територия се провежда всяка година. От местната администрация отлично си дават сметка колко е ценен той за тях и затова през 2023 година предлагат на организаторите да удължат договора с 66 години до 2090, за да остане на сегашното си място в парка De Schorre на Boom.

Това дългосрочно споразумение има за цел да предложи на фестивала правната сигурност, от която се нуждае, за да направи значителни инвестиции в De Schorre, които ще се изплатят през следващите години.

От своя страна фестивалът се ангажира да направи подобрения, които обхващат основната инфраструктура като окабеляване, водни системи, пътеки, площи, достъпни за инвалидни колички, оптично окабеляване, реклама на общината.

Магнит за спонсори

В момента Tomorrowland има 26 официални партньори, включително Coca-Cola, Budweiser и Brussels Airlines, които извършват различни дейности за популяризиране на фестивала. През тази година националният авиопревозвач е решил да се включи като даде възможност на всички посетители безплатно да се возят на виенско колело, брандирано в цветовете и логото на авиокомпанията

Златна кокошка

Справка за приходите показва, че само за периода 2013-2019 година близо 300 милиона евро печалба. Миналата година заради пропуснатата година в корона кризата организаторите направиха удължено издание. Форумът се радва на успех и в зимна версия, която се провежда в Бразилия. Безброй са и наградите, които красят витрината. Сред тях За най-добър международен фестивал за танцова музика, за на-добър фестивал в света (2019), най-добра световна сцена и др.

И като стана дума за сцената, всяка година тя е различна и се прави тематично за конкретната година. Тазгодишната сцена изобразява зараждането на живота. Не случайно основните цветове са в синьо. Десетки водопади се спускат към основния сет. Запазена марка на в ансамбъла е лилия, която с  разцъфване поставя началото на празничните вечери.




За изготвянето на юбилейната сцена организаторите се подготвят от две години. Искат да бъде уникална, внушителна и емоционална. Изготвена е изцяло от белгийски екип. Висока е 36 метра, дълга е 160 м. Поставени са 43 малки и 4огромни фонтана, захранвани с 4 помпи и осветявани от над 1000 лампи.

Печеля-печелиш

През годините Tomorrowland е инвестирал много пари в площта. Това, което се вижда днес като зеленина, някога е било глинена яма. Организаторите обаче са видели нещо магично, което са прозрели, че може да привлича рекреационисти и туристи през цялата година. Последният пример е изградено мозаечно стълбище Stairway to Unity, което има голяма добавена стойност за нашия домейн", казва Мирей Колсън в интервю за фламандската национална телевизия. Той отговаря за развитието на зелените зони в Буум.

Но точно 66 години? "Това изглежда като нечетно число, но това е правен термин, който е избран, за да можем да предложим на Tomorrowland сигурност да прави инвестиции за по-дълъг период от време", казва Колсън. Затова

Tomorrowland е сигурен, че фестивалът може да се проведе в De Schorre до 2090 година. Споразумението може да бъде прекратено и по-рано при определени условия.