Pages

събота, 6 юли 2024 г.

Кои са Сивите вълци и защо вълчият поздрав е толкова спорен?

Един жест на турския национал Мерих Демирал взриви европейското първенство по футбол. Самият футболист беше наказан от УЕФА за два мача, след като с ръце показа „вълчи поздрав“.

Picture: ANP/NOSTV

Това е добре познат жест, особено в Турция, който носи генезиса си от една легенда, свързана с основаването на тази държава. "Турците винаги са били бойци", разказва пред нидерландската обществена медия Nos Петра де Бруйн, която е асистент по тюркология в университета в Лайден.

Според легендата по време на битка в Централна Азия бил заличен целият турски народ. Оцеляло само едно дете, отгледано от вълци. То поставило началото на сегашните тюркски народи и култура.

Защо жестът е толкова спорен?  За да отговорим на този въпрос, ще се върнем в историята на страната, допълва разказа колегата на Бруйн - Алп Йенен, специалист по съвременна политическа история на Турция.

"През 70-те години на миналия век Сивите вълци бяха непрекъснато новините. Това е крайнодясна и ултранационалистическа форация, която по онова време се занимаваше с индоктринация на младите хора.В онези години в Турция беше много неспокойно. По улиците имаше битки между леви и десни студенти, между леви и десни работници. Хората бяха политически настроени един срещу друг. Стигаше се до много смъртни случаи, за които Сивите вълци бяха до голяма степен отговорни. „Вълчият поздрав“ по-късно се превърна в жест на тази организация", обаснява специалистът.

В днешно време тя все още съществува и има връзки с Партията на националистическото движение, коалиционен партньор на Партията на справедливостта и развитието на президента Ердоган. Освен това съществува идеологията на Сивите вълци, които в Турция се наричат "идеалисти".

Насилието също все още е част от начина на действие на "Сивите вълци", казва кореспондентът на телевизията Пепийн Нагтзаам. "През 90-те години те бяха отговорни за клането в Сивас. Те подпалиха хотел, където между другото се бяха събрали артисти и интелектуалци от турската малцинствена група - алевити. 37 души бяха изгорени живи, включително холандски студент. Това, което е особено чувствително, е, че Демирал е направил жеста на 2 юли, датата, на която е станал пожарът в хотела през 1993 г. Все още се чуват информации за политически опоненти на Сивите вълци, които са били сплашвани, бити и понякога дори убивани", припомня журналистът.

В момента има съдебно дело за убийство, казва Де Бруйн. "Бившият председател на организацията Синан Атес беше убит преди няколко години, когато напусна офиса си в Анкара. Възникнало несъгласие, след което той напуснал организацията. Турската опозиция предполага, че убиецът е действал от името на Сивите вълци".

Мисията

"Сивите вълци искат националистическа, ислямска държава с всички тюркски народи, без място за други етноси или хора, които не искат да се идентифицират като турци", каза нидерландският кореспондент Нагтзаам. "

Не е известно колко хора симпатизират на Сивите вълци, но може да се предположи, че всички, които са гласували за ПНД, подкрепят идеите в по-голяма или по-малка степен. Това са около 8% от избирателите. Освен това това се отнася за някои от избирателите за Ердоган и различни крайнодесни отцепнически партии.

Привърженици на Сивите вълци има и в Западна Европа. Но експертите не знаят дали и те се организират тук. "Организацията обаче е забранена в някои страни. Една от тях е Франция, където през 2020 г. поддръжници предизвикаха няколко инцидента по време на възпоменанията на арменския геноцид – термин, който не се използва в Турция. В Холандия организацията не е забранена.

Показа ли Мерих Демирал с вълчия си поздрав, че иска и всичко това?

Футболистът казва, че е използвал жеста като знак, че се гордее, че е турчин, а не като симпатия към Сивите вълци. Специалистите казват пред телевизията, че им се иска да му вярват. Но много хора сега казват същото: оставете го, това е невинен жест. Но не е така и не трябва да го правите по този начин.

Какво мисли турската политика за жеста?

Президентът Ердоган обяви, че иска да отиде на мача с Холандия утре. Той дори отмени пътуване до Азербайджан заради полуфиналната среща с „лалетата“.

"Турция вижда наказанието на Демирал като дискриминация", смята турският журналист. "Правителството, включително Ердоган, казва: този човек само показа, че е турчин. Що за дискриминация е това? По този начин тя се превърна от жест на футболно игрище във въпрос на политика на идентичността.