Pages

четвъртък, 12 септември 2024 г.

Симсон: ЕС е готов да живее без руски газ

До средата на годината ЕС е инвестирал близо 184 милиарда евро в проекти, свързани с енергетиката. Като се прибави към тях и вложенията за зелени инвестиции като част от националните планове за възстановяване и устойчивост – средствата са достигнали 240 милиарда евро. Това обяви ресорният еврокомисар Кадри Симсон, която направи годишен отчет за състоянието на сектора.

Кадри Симсон: Снимка: Пресслужба на ЕК

Пред журналисти тя се спря на някои от ключовите решение, взети по времето на изтичащия мандат като ковид пандемията и нахлуването на Русия в Украйна. Само единството на общността и солидарността, според еврокомисаря, са позволили на страните членки да превърнат „кризата във възможност“.

След две рекордни години за инсталации за възобновяеми енергийни източници, през първата половина на 2024 г. вятърната и слънчевата енергия се повишиха до нови върхове, изпреварвайки за първи път изкопаемите горива в нашия електроенергиен микс.

Планът на ЕС за възстановяване след Covid също беше от ключово значение, за да се гарантира, че държавите членки имат достъп до необходимото финансиране за своите планове за чист преход.

„Особено се гордея, че с този мандат на практика завърши синхронизирането на енергийните пазари на балтийските държави с континенталната електроенергийна мрежа. И направихме големи стъпки напред с нашите проекти от общ интерес и бързото приспособяване на нашата газова инфраструктура, за да подкрепим променящите се модели на внос след нахлуването на Русия в Украйна. Заедно успяхме да сложим край на десетилетията на зависимост от руските изкопаеми горива“, посочва като един от примерите за постигнат успех енергийният комисар.

От изнесените данни става яснно, че преди войната ЕС е внасял от Русия  150 милиарда кубически метра газвсяка година, а сега те са по-малко от 50. Зависимостта е спаднала от 45% през 2021 г. на 15% през миналата година. В очакване на следващата зима съхранението на газ в ЕС е достигнало целта от 90 % запълване на 19 август, седмици преди законодателния краен срок 1 ноември.

Европейците също така са намалили потреблението си на газ с 18 % между 2022 г. и 2024 г., което също е повече от целта, която първоначално си поставихме.

"Така че постигнахме впечатляващ напредък през последните пет години, но следващите пет са наистина от решаващо значение за нашия преход към чиста енергия, за изпълнението на ангажиментите ни по Парижкото споразумение и за просперитета на нашите граждани и конкурентоспособността на нашата промишленост. Като начало трябва да се съсредоточим върху изпълнението и да завършим започнатото. Ето защо наистина призовавам държавите-членки да представят липсващите си национални планове в областта на енергетиката и климата. Към днешна дата сме получили само 10 окончателни плана. И вече сме далеч отхвърлили крайния срок. Тези планове са от съществено значение за превръщането на ангажиментите в действия и за осигуряване на сигурност на инвеститорите", призовава Кадри Симсон.

Комисарят се спря още на готвеното окончателно спиране на руския газ за Европа. „Като първа стъпка заедно с държавите-членки се подготвяме за края на споразумението за транзит на газ през Украйна. Правим това вече от няколко месеца. Започнахме да се подготвяме преди две години. ЕС е готов да живее без този руски газ, идващ от украинския транзитен маршрут.

В отчета си комисарят отбелязва и, че цените на енергията са все още остават твърде високи. Тези цени тежали на домакинствата и на енергоемките дружества, оказват също въздействие върху международната конкурентоспособност на Европа, особено по отношение на Китай и САЩ. 

„През 2024 г. виждаме първите признаци, че темпът на внедряване на възобновяеми енергийни източници не се увеличава толкова бързо, колкото би трябвало. Нуждаем се от още един силен тласък, за да достигнем 42,5%, както беше договорено, до 2030 г.

И накрая, нуждаем се от по-голям тласък за развитието на инфраструктурата и мрежите, по-специално в подкрепа на електрификацията. Това е област, която се нуждае от значителни допълнителни инвестиции, както се отбелязва в доклада на Марио Драги, и е от ключово значение за пазарната интеграция и внедряването на възобновяеми енергийни източници.

Дългоочакваният доклад за конкурентоспособността, обявен на 9 септември, призовава за фундаментално преосмисляне на стремежа на ЕС към зелен растеж. Бившият италиански премиер стои зад целите на блока за климата, но иска по-малко „зелено“ и повече „растеж“.Борейки се през последните две години с енергийна криза и икономическа стагнация, Европа преразглежда предишния си консенсус, че декарбонизацията и икономическият просперитет вървят безпроблемно ръка за ръка.

И продължаваме да внасяме твърде много изкопаеми горива. Европа трябва да разчита на повече чиста енергия, произведена в страната, и да внася по-малко изкопаеми горива, за да гарантира конкурентоспособността, сигурността на доставките и енергийния суверенитет и икономическата устойчивост на ЕС“, завършва еврокомисарят“.