Pages

четвъртък, 12 септември 2024 г.

ЕС: Ясно е: Крим е Украйна

Крим е Украйна. Така категорично звучат посланията на председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и председателят на ЕС Шарл Мишел във видео обръщения по повод десетгодишнината от руската окупация.

Picture: EC AV portal

В посланието си председателят на ЕК заявява, че на практика агресията на руската армия е започнала на украинска земя още преди десетилетие с навлизането на полуострова    

Ясно е: Крим и Севастопол са Украйна. Европейският съюз никога няма да се умори да подкрепя териториалната цялост на Украйна. Само там, където границите са важни, има сигурност и мир за хората. През тези десет години Крим беше тестова площадка за бруталната тактика, която Русия сега използва в окупирана Украйна, казва фон дер Лайен

В речта си тя припомня, че официалните преговори за присъединяване на Украйна  започнаха това лято. Брюксел досега е предоставил на Украйна над 118 милиарда евро подкрепа, а финансирането от Механизма за Украйна, осигурено до 2027 г., предстои още много, обещава председателят.

Европейският съюз подкрепя справедливия мир, защото Хартата на ООН трябва да бъде гръбнакът на международното право. Подкрепяме формулата за мир на президента Зеленски, както и основания на правила международен ред и твърдо подкрепяме суверенитета и териториалната цялост на Украйна и всяка друга нация по света. Ние ще продължим да ви помагаме да съберете подкрепа за вашия мирен план въз основа на тези основни принципи. Ето защо ние сме решени да ви подкрепяме толкова дълго, колкото е необходимо, с военна, финансова и политическа подкрепа. Ще продължим да обединяваме международната общност, за да изолираме Русия и да покажем на света, че поведението на Кремъл е изключително опасно за всички нас, звучи посланието на Мишел.