Pages

вторник, 15 октомври 2024 г.

Производител на зарядни станции за електромобили: Пазарът е в спад

След бума на електромобили през 2022-2023 година, е настъпило известно охлаждане в ентусиазма според производителя на зарядни станции Alfen

Данните в Нидерландия показвали, че е регистриран спад в поръчките, което е довело до съкращение на 15% от работните места или 150 души, съобщиха в от базираната в Алмере компания.

Пазарът на електрически автомобили е в спад не само в Нидерландия, но и на други еста в Европа. Поради намаляващите продажби на електромобили, възвръщаемостта е под натиск и разходите трябва да бъдат по някакъв начин намалени, включително и разходите за персонал.

За да намали разходитте си, мениджмънтът смята да опрости организационната структура и отложи планирани на инвестиции. Мерките имат за цел да гарантират, че компанията ще завърши финансовата годна на печалба и ще остане конкурентоспособна.През първата половина на годината е отчетена нетна загуба от 11,1 милиона евро. За сравнение през същия период на миналата година  производителят е бил отново на „червено“ с финансов резултат от  9,4 милиона евро.

Alfen не е единственият производител на зарядни станции, който е в беда. В неделя стана ясно, че друга компания - EVBox спира да функционира, защото френската компания майка „Енджи“ е хлопнала кепенците в този сегмент. В нидерландската преса се появи информация, че и шведският производител  Northvolt също изпитва трудности в момента.

Това е така, защото продажбите на електрически модели са под натиск на много големи автомобилни пазари. В Германия субсидията за екоколите наскоро беше спряна, което довело до срив на продажбите.