Pages

вторник, 15 октомври 2024 г.

Кадри Симсон: Планът REPowerEU е голямото постижение на този мандат

В края на тази година изтича сключения договор за транзит между руската  „Газпром“ и украинската „Нафтогаз“. След тази дата няма да има никакви сътресения, защото ЕС е напълно готов за напълно прекратените доставки, заяви уверено след проведения съвет по енергетика Кадри Симсон, която за последен път се явява пред медиите в качеството си на ресорен еврокомисар. "И преди съм го казвала и пак ще го повторя, без извинения "Европа може да живее без руския газ".

Снимка: Аудиовизуална пресслужба на на Съвета на ЕС 

Министрите на общността са сподели мнението си пред нея, че са влезли в отоплителния сезон на относително стабилна основа благодарение на мерките, които са предприети и на плана REPowerEU. Газовите хранилища са на 95% от капацитета си, а запълването продължава хранилищата продължава.

„Това е нашата застраховка срещу прекъсвания на доставките и помага да се поддържат цените стабилни. Възобновяемите енергийни източници непрекъснато се увеличават, а доставките на газ са диверсифицирани. Казвала съм го и преди и ще го кажа отново: ЕС може да живее без този руски газ“, заявява уверено Симон и поглежда ретроспективно назад за постигнатите резултати през нейния мандат и за предизвикателствата, които са изправили сектора след избухване на руско-украинският конфликт.

REPowerEU 

Към днешна дата, Европа има нови терминали за втечнен природен газ, прекроена транспортна инфраструктура, различни алтернативни маршрути за доставка. Казано накратко Планът REPowerEU е голямото постижение на този мандат.

„Когато встъпихме в длъжност през 2019 г., никой не би си помислил, че ще завършим тези пет години с напълно различен енергиен пейзаж. Ускоряването на възобновяемите енергийни източници е безпрецедентно. Между 2021 г. и 2023 г. съвкупността от вятърен и слънчев капацитет се е увеличил с 36%. Доставките на газ са диверсифицирани. Между август 2022 г. и юли 2024 г. търсенето на газ е намаляло с 18% и това е помогнало на ЕС да спести 146 милиарда кубически метра газ“, отчита еврокомисарят.

Пред ресорните министри Симон е изразила опасенията си относно увеличените количества руски газ за ЕС през последните няколко месеца. От 2022 г. насам всяка година е намалявал този внос. Не бива да се позволява през 2024 г. нарушаване тази тенденция.

И две думи за ролята на Енергийния съвет според еврокомисаря: „Той беше в основата на отговора на енергийната криза. Ние предоставихме необходимото законодателство и най-важното, винаги сме били в състояние да изградим политически консенсус. Можем да погледнем назад към изминалите пет години с чувство на гордост, че наистина сме оформили европейския енергиен пейзаж – въпреки че пътят напред няма да мине без предизвикателства“, казва със задоволство тя.

Снимка: Министерство на енергетиката

В рамките на заседанието в Люксембург енергийните министри от ЕС също са дискутирали ситуацията с цените на електроенергията, става ясно от съобщение на българското енергийно министерство.  

Енергийна свързаност

Пред колегите си ресорният служебен министър Владимир Малинов е заявил, че съществува сериозна необходимост от целенасочени инвестиции в мрежи и взаимна свързаност. 

Енергийните министри на България, Гърция и Румъния се обединили около виждането за необходимост от установяване на навременни мерки, с които да се повиши готовността на региона на Югоизточна Европа. Трябва да продължат анализите за установяване на причините, довели до ситуацията, включително и: анализи на наличността на физическите капацитети за търговия с електроенергия; отчитане на спецификите на националните пазари; съществуващата електроенергийна свързаност в региона на ЮИЕ и преодоляване на съществуващи бариери; повишаване на пазарната взаимосвързаност в ЕС; физическата наличност на капацитети за търговия и тяхното адекватно разпределяне; потенциален дефицит на електроенергия в Украйна през настъпващия зимен период.

Браншови апел в аванс

За подобна свързаност като спешна мярка апелираха наскоро и от сдружението Eurelectric, която е залегнала в енергийният барометър за 2024 г. , който бе представен в началото на октомври в Брюксел.

Кристиан Руби. Личен архив

Генералният секретар на организацията Кристиан Руби се надява възможно най-бързо да се сформира Комисията и да се заеме с най-неотложните политики като Зелената сделка, цената на електроенергията и на газа. Сред тях не бивало да се подминава и ситуацията в Украйна, която рефлектирала върху цените в страните от Югоизточна Европа, сред които и България. Защото, тази част на Европа заради по-слабо изградената инфраструктура стои някак не толкова добре свързана с големия европейски пазар. 


„И ако погледнете на картата, страни като България, Румъния или Гърция са сред „горещите точки“, към които трябва да се обърне повече внимание. Там, ако забележите и цените на електроенергията са по-високи от газа в сравнение със Северна Европа и се превръща в проблем за индустриите.

От сдружението още преди месеци са обърнали внимание на отговорните институции, че европейските разпределителни мрежи трябва спешно да бъдат модернизирани, за да позволят масивна електрификация на транспорта, отоплението и промишлеността, да интегрират възобновяеми енергийни източници и да издържат на по-чести екстремни метеорологични и кибернетични заплахи.

Инвестиции

Според Eurelectric инвестициите в разпределителната мрежа трябва да се увеличат от средно 33 млрд. до 67 млрд. евро годишно от 2025 до 2050 г., приблизително 20% от това, което ЕС е похарчил за внос на изкопаеми горива през 2023 г.

До 2050 г. електричеството ще представлява 60% от крайното потребление на енергия в сравнение с 23% днес, възобновяемият капацитет ще се увеличи 6 пъти от 2020 г., като 70% от възобновяемото производство и съхранение ще се свързват на ниво разпределение.

Липсата на инвестиране би застрашила 74% от бъдещите връзки в ключови технологии за декарбонизация като електрически превозни средства (EV), термопомпи и възобновяеми източници.

Инвестициите ще ускорят електрификацията и ще помогнат на ЕС да спести 309 милиарда евро всяка година от внос на изкопаеми горива от 2040 до 2050 г.

Пълният доклад, представен от организацята може да видите тук.