About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Monday 5 September 2016

ЕК: България и регионът ще спечелят от газовия хъб „Балкан"




 Изграждането на газовия хъб „Балкан” е от изключително значение за България и региона. Това заяви по време на дискусия, посветена на изграждането на съоръжението, Клаус Дитер Борхард – директор на дирекция „Енергетика” в Европейската комисия. Според него със строежа ще спечелят и потребителите, и индустрията. След изграждането ще поевтинее синьото гориво и ще се създадат много бизнес възможности, убеден е директорът.

Но преди да се стигне до този момент – България трябва да извърви още дълъг път. На първо място трябва да се осигури необходимото количество газ. По отношение на България: на първо място трябва да си изградим връзка с интерконекторите и да модернизираме вътрешната мрежа. България разполага с 10 модерни станции и през идната година предстои модернизиране на още 2.

По отношение на регулаторната рамка ЕК ни препоръча да направим редица регулаторни реформи, с които да се създаде възможност за повече от един доставчик да оперира на българска територии

Борхард отбеляза още, че разчита на страната ни при реализирането на приоритетните енергийни проекти за Европа. По прогнозни данни на Брюксел следващото десетилетие 

Старият континент ще изпитва недостиг на газови доставки. Годишната консумация ще достигне до 380 млрд. кубически метра газ.

No comments:

Post a Comment