About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Saturday 28 April 2018

Русия пуска плаваща АЕЦ през 2019

Снимка: Росатом

 Руският плаващ руски енергоблок „Академик Ломоносов“ отплава от балтийски завод към Чукотка. „Това е изключително важно събитие за нашия проект, както и за целия свят на ядрената индустрия. Плаващите атомна централи ще осигурят електричество и отопление за най-отдалечените региони, като по този начин ще увеличат растежа и устойчивото им развитие“, заяви Виталий Трутньов, директор в „Росатом“.

Всички необходими строителни дейности за създаване на брегова инфраструктура са приключени. Кеят, хидротехническите структури и другите сгради, важни за акостиране на  плаващ атомен енергоблок и за работата на плаващата атомна централа, са проверени и готови за работа. През лятото на 2019 г., атомният плаващ енергоблок „Академик Ломоносов“ се очаква да бъде изтеглен до пристанището на Певек. Средната скорост на тегленето се изчислява на 3,5-4,5 възела.

Плаващата атомна централа ще замести остарялата Билибинска АЕЦ в Певек и Чаунската ТЕЦ, като по този начин ще се спестят 50 000 тона CO2 емисии годишно, в сравнение с настоящите нива. След свързването към мрежата, „Академик Ломоносов“ ще стане най-северната атомна инсталация в света.



Мощността е снабдена с две реакторни системи (всяка с мощност от 35 мегавата) подобни на тези, които се използват на ледоразбивачите. Проектиран от руските атомни специалисти и морски архитекти, съдът е дълъг 144 метра и е широк 30 метра. Има водоизместимост от 21 000 тона. Животът на атомния плаващ енергоблок е 40 години с възможност за удължаване до 50 години. След извеждането от експлоатация, той ще бъде изтеглен до специално съоръжение за деконструкция и рециклиране.

Плаващата атомна електроцентрала е проектирана да осигурява електричество в труднодостъпни области на Руската федерация, независимо от транспортната инфраструктура

No comments:

Post a Comment