Pages

понеделник, 22 юни 2015 г.

Експерт: Битът няма да плаща по-скъп ток в година на избори


Ако държавният регулатор не увеличи цената на тока за индустрията, очертаващият се недостиг в системата ще го отнесат гражданите. А в година на местни избори, не вярвам тежестта да се прехвърли на обществото. Това заяви в предаването „Денят на живо” по Канал 3 енергийният експерт Еленко Божков.

Според трите големи работодателски организации, един от проблемите в сектора са неизгодните сключени дългосрочни договори с американските централи „Марица Изток” 1 и 3. Божков обаче твърди, че направеното предоговаряне от страна на правителството през април нямало да доведе до никакъв резултат. Ефект би имало, ако договорите се прекратят. И това няма да е прецедент в Европейския съюз. Експертът посочи, че унгарците и поляците също са прекратили договори и няма драма. „Трябва да се тръгне смело напред. Правителството да каже директно на ЕК и да изиска в двумесечен срок отговор, а не да се протака решението с години.

БИЗНЕСЪТ СКОЧИ
 
Трите работодателски организации – Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата, Асоциацията на индуструалния капитал в България - обявиха на пресконференция в неделя (21 юни), че имат конкретни предложения за намаляване на дефицита в сектор „Енергетика”. Никой обаче не е потърсил индустриалците за мнение, дори на днешната среща не са получили покана. Пред Канал 3 председателят на АИКБ Васил Велев. Той е убеден, че токът може да не поскъпва от 1 юли.
От 26 юни предприятията- членове на АИКБ ще стачкуват всеки ден по час срещу планирания скок на тока. Следващата стъпка е да започнат съкращения на песонал. От асоциацията твърдят, че нито наредбата, нито поредния 20% скок на тока ще решат проблемите с дефицита в сектора.
Една от препоръките  на Българската търговско промишлена палата е да се спре постоянната подкрепа на битовите потребители за сметка на бизнеса.
 От КРИБ допълват, че последните месеци се прави опит да се разедини и да разклати единната позиция на индустрията, но цитирам „няма да успее”.
Трите работодателски организации са единни, че ножът е опрял до кокала, нужни са спешни мерки на практика, а не на думи. Иначе, съвсем реална е опасността от фалити на водещи предприятия и милиарди загуби за бюджета.  Коментарите на Божидар Данев, Васил Велев и Евгени Иванов вижте във видеото.

ТЕКСТУАЛНИ ХВАТКИ И ЗАКОН КАТО ДЪВКА
Индустриалните вопли сякаш не достигнаха до отсрещния адресат - държавата, в лицето на независимия регулатор, който е под шапката на парламента. Нещо повече народните избраници решиха за пореден път да превърнат закона за енергетиката в дъвка и без много да се замислят с една текстуална гимнастика ще си дадат още месец отсрочка, в който да изумуват какво ще стане с цената на тока за индустрията. Така, с едно натискане на бутона новата цената на тока за следващия регулаторен период ще бъде от 1 август. Ясна е само отсрочката. Никой обаче и не обели дума за това с колко ще се забавят новите цени на тока, как ще рефлектира върху сметката на бита, ще се промени ли моделът за ценообразуване.

БИЗНЕСЪТ: ДЪРЖАВАТА ИМА ЛОСТОВЕ, КАБИНЕТЪТ ПРЕХВЪРЛЯ НА КЕВР

В разговора ми след неделната пресконференция с представители и на трите водещи работодателски организации стана ясно, че никой не може да убеди индустриалците, че държавата няма механизми за излизане от кризата. Дончев и Петкова обаче продължават да си знаят едно: цената на тока зависи само и единствено от КЕВР. Дали министърът и бизнесът ще налучкат точните цифри или пък посланието ще дойде отвън на жълтите павета, ще разберем след броени дни, както се очертава още на 26-ти този месец.

OЩЕ ПО ТЕМАТА: