About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Wednesday 17 June 2015

Само 27 предприятия в индустрията с държавна помощ



Снимка: Канал 3
Само 27 индустриални предприятия ще имат възможността да получат държавна помощ чрез нововъведената такса „задължение към обществото”. Суматата, в размер на 90 милиона лева, която ще се натрупа от тази отстъпка ще отиде за покриване на дефицита на НЕК, обяви на пресконференция ресорният министър Теменужка Петкова.

От бонус предложението обаче няма да се „облажат” всички големи консуматори на енергия, а само онези с месечна консумация от над 30 гигаватчаса и отговарят на определени изисквания на Европейската комисия. От изявлението стана ясно, че с отстъпката от цената в нововъведената такса в сметката „задължение към обществото” печеливши ще са само големите енергийни консуматори, чиято продукция е насочена за международните пазари. Новата такса е 15,20 лв. за мегаватчас, или с 3,11 лв. по-малка от сбора на трите досегашни такси - за "зелена" и "кафява" енергия, и "невъзстановяеми разходи". Това е реално намаление с 20%. С промяната обаче се скрива от хората колко дълбоко бъркат в джоба си, за да плащат скъпия ток от ВЕИ-та и от когенерации на топлофикации и заводски централи, коментират експерти за „Стандарт”.
След публикацията на наредбата, трите работодателски организации КРИБ, БСК и АИКБ поискаха оставките на ресорния министър Теменужка Петкова и на шефът на ДКЕВР Иван Иванов, защото допускали групи нарушения на европейското законодателство и не се допитали до мнението на бизнеса. Индустриалци вече се обявиха, че излизат на  протест срещу предложения модел на ценообразуване.
 Министерството на енергетиката вече окончателно е оформило наредбата, тепърва обаче конкретните детайли да се обсъждат с бизнеса. От документа става ясно, че новата такса, която ще замени досегашните добавки за "зелена" и "кафява" енергия, както и "невъзстановяеми разходи", с които битът плаща скъп ток  в резултат на неизгодните дългосрочни договори на НЕК с двете американски централи "Марица Изток" 1 и 3.
Припомням, че миналата седмица председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев заяви, че прагът за индустрията ще бъде 10 гигаватчаса, и сравни потреблението с денонощната работа на „два чушкопека“. Освен праг на потреблението, компаниите, които ще получат подкрепа срещу по-скъпото електричество, не трябва да са в „затруднено положение“ по силата на насоките за държавна помощ на Европейската комисия или да имат задължения към държавата и общините по смисъла на Данъчно-процесуалния кодекс.
Секторите, които имат право на помощ, са включени в приложение към наредбата. В него са включени предприятия от добивната промишленост, хранително-вкусовата промишленост, текстилната индустрия и химическата промишленост, разяснява още Инвестор.бг. Тези предприятия ще ползват отстъпка от 85% от „зелената“ компонента на таксата. Те ще бъдат освобождавани от „зеления“ компонент след достигане на размера, посочен в удостоверение за определен период. Този размер се определя като 4% от брутната добавена стойност на съответното предприятие или 0,5% от брутната добавена стойност за предприятия с електроенергийна интензивност от поне 20%.

No comments:

Post a Comment