Pages

петък, 5 юли 2024 г.

Shell отлага пускането на завод за биогориво в Ротердам

Shell отлага пускането на завод за производство на биогориво на пристанището в Ротердам. Мощностите трябваше да заработят през тази година, но от изявление на компанията става ясно, че се отлагат за 2030. Заради тези действия загубите се оценяват на най-малко половин милиард евро. Загубите може да нараснат идните години до милиард.

В мотивите си Shell твърди, че е принудена до тази стъпка, защото е „изправена както пред технически предизвикателства при изграждането на завода, така и пред неблагоприятни пазарни условия“.

Енергийният гигант искал да изчака докато авиокомпаниите бъдат задължени да смесват повече биогориво отколкото в момента.

От изявлението става ясно, че строителството сега ще бъде замразено на етапи. Стотиците хора, които работят по него ще трябва да си търсят друга работа.

Петролната компания обяви още през 2021 година с шумна рекламна кампания, че започва изграждането на новата мощност в Нидерландия. След като научили за решението на мениджмънта говорителите на кампанията заявили, че се гордеели през годините, че участвали в нейното създаване и промотиране. Един от тях заявил, че не може да си представи, че в обозримо бъдеще няма да продължи да работи по нея.

Енергийната компания за пореден път попада в полезрението на нидерландските медии с свои решения. През пролетта нейните адвокати трябваше да влязат в местен  съд по дело, заведено от неправителствената организация „Приятели на Земята“. В съдебната зала адвокатите на гиганта заявиха, че светът първо трябва да започне да използва по-малко въглища, а след това да мисли за драстично намаляване на квотите CO2. 

В друга съдебна битка път трябваше да защитава друг неин бизнес в Нидерландия – спряното през 2023 година газово находище в Грьонинген. Заедно с ExxonMobil те започнаха арбитражно дело за пропуснати ползи заради спирането на газовото находище. Първото заседание беше проведено през декември 2023 г. Ако двата енергийни гиганти спечелят, държавата може да се наложи да им плати милиарди евро, тъй като имат сключен договор за непрекъсваемо извличане на газ.