Pages

неделя, 11 август 2024 г.

Белгия активира BE Alert за температури от 35 градуса

Белгия обяви оранжев код за високи температури от 35 градуса по Целзий. Една от най-топлите провинции, в които е вероятно и по-големи горещини е Лимбург.

В тази връзка местните власти активираха системата за ранно предупреждение BE Alert, аналогична на българската. Същевременно разпратиха до жителите на имейлите съвети за действия в условията на покачващи се горещини.

Сред съветите се казва, че населението не бива да се стресира от идните топли дни, а да пие повече вода и да се консумира лесно смилаема храна.

Препоръчва се взимане на по-хладни душове и поддържане на охладени стайни помещения.

„Грижете се за себе си и за хората в нужда. Не забравяйте и домашните любимци, гласи друг съвет.

За правилно гледане на домашни животни в условия на високи температури е създаден специален сайт с препоръки.

Друг сайт е активиран за своевременна и ежеминутна информация за топлинната вълна, както и с местните власти. Отделно провинцията е създала кризисен щаб, който е в готовност за реагиране при извънредна ситуация.

Всички тези мерки изглеждат странно на фона на бушуващите рекордно високи горещини в България. За сравнение средната температура в Белгия не надвишава живака над 30 градуса.

За разлика от българските условия, в Белгия и региона броят на топлите дни тази година се брои на пръсти. В началото на юли имаше няколко дни за по 25-27 градуса и сравнително по-топъл август, придружен с краткотрайни валежи.

Белгия, за разлика от България, през тази година регистрира невиждани валежи в пъти над нормата. За истинско лято може да се говори едва от края на юли.