Всичко за мен

Моята снимка
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание както и негов кореспондент от Лондон. Работил съм за телевизиите Bulgaria On Air и Канал 3, както и агенция БГНЕС. В момента съм кореспондент за специализирния портал 3E News. От 2020 година живея в Белгия. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, инфраструктура, ВЕИ. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

неделя, 11 август 2024 г.

Белгия активира BE Alert за температури от 35 градуса

Белгия обяви оранжев код за високи температури от 35 градуса по Целзий. Една от най-топлите провинции, в които е вероятно и по-големи горещини е Лимбург.

В тази връзка местните власти активираха системата за ранно предупреждение BE Alert, аналогична на българската. Същевременно разпратиха до жителите на имейлите съвети за действия в условията на покачващи се горещини.

Сред съветите се казва, че населението не бива да се стресира от идните топли дни, а да пие повече вода и да се консумира лесно смилаема храна.

Препоръчва се взимане на по-хладни душове и поддържане на охладени стайни помещения.

„Грижете се за себе си и за хората в нужда. Не забравяйте и домашните любимци, гласи друг съвет.

За правилно гледане на домашни животни в условия на високи температури е създаден специален сайт с препоръки.

Друг сайт е активиран за своевременна и ежеминутна информация за топлинната вълна, както и с местните власти. Отделно провинцията е създала кризисен щаб, който е в готовност за реагиране при извънредна ситуация.

Всички тези мерки изглеждат странно на фона на бушуващите рекордно високи горещини в България. За сравнение средната температура в Белгия не надвишава живака над 30 градуса.

За разлика от българските условия, в Белгия и региона броят на топлите дни тази година се брои на пръсти. В началото на юли имаше няколко дни за по 25-27 градуса и сравнително по-топъл август, придружен с краткотрайни валежи.

Белгия, за разлика от България, през тази година регистрира невиждани валежи в пъти над нормата. За истинско лято може да се говори едва от края на юли.