Всичко за мен

Моята снимка
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание както и негов кореспондент от Лондон. Работил съм за телевизиите Bulgaria On Air и Канал 3, както и агенция БГНЕС. В момента съм кореспондент за специализирния портал 3E News. От 2020 година живея в Белгия. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, инфраструктура, ВЕИ. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

неделя, 25 август 2024 г.

Нидерландия регистрира завишен риск от нападение като в Солинген

Нидерландия следи под лупа събитията около инцидента в германския град Солинген, коментира в социалната мрежа X новоизбраният министър на правосъдието и сигурността Давид ван Веел. "Мислите ми са с жертвите и техните близки. За съжаление, събитието се вписва и в настоящата оценка на заплаха в Нидерландия“.

Давид ван Веел. Picture: ANP/nos.nl

Министърът има предвид направена наскоро оценка на заплахите от Националната служба за сигурност и борба с тероризма (NCTV). В доклада си експертите работят със степенна скала от 1 до 5 (критична).

През 2023 заради редица инциденти в региона, службата повиши от 3 на 4, второто най-високо ниво на заплаха, което означава, че има реален шанс за извършване на атентат в страната. Година по-късно, след направена ревизия NCTV остави 4, но допълни че рискът от нападение леко се е увеличил през последните шест месеца.

Градчето Солинген се намира в Западна Германия на 25 километра от Дюселдорф. Трагедията се разиграва по време на уличен фестивал. Загиват трима души. Сочен за извършител е сириец, което е подал молба за убежище.

Германските медии разкриват, че нападателят е 26-годишен на име Иса ал Х През миналата година той е получил разрешение за временно пребиваване, което бежанците от Сирия често получават заради гражданската война в страната. Според Der Spiegel Иса ал Х. е мюсюлманин сунит и не е бил известен на германските служби за сигурност като мюсюлмански екстремист.

Новинарският сайт на списанието допълва, че дрехите му са били изцапани с кръв и че е бил подгизнал от дъжда, когато се е предал малко преди 23:00 часа. Допълва се още, че заподозреният е трябвало да бъде депортиран миналата година в България. Акцията се провалила, защото сириецът не е бил открит в бежанския център. През август 2023 година срокът за предаване е изтекъл, затова отговорността останала на германската държава. 

По-късно обществената телевизия на Белгия VRT уточнява като се позовава на немските си колеги, че нападателят е трябвало да бъде депортиран в България, защото именно от там е влазъл в ЕС.

Според вестник "Билд" заподозреният се е криел в заден двор след нападението. Той е казал на полицията, че е отговорен за нападението.

В съвместно изявление на полицията и германската прокуратура се уточнява, заподозреният е бил арестуван веднъж преди, но не се дава подробности за това: "Участието му е в процес на интензивно разследване в момента", се казва в изявлението.

Вътрешният министър на провинция Северен Рейн-Вестфалия заяви, че са открити доказателства, че заподозреният стои зад нападението с нож. "Търсихме този човек цял ден", каза той пред германския телевизионен канал ARD.