Всичко за мен

Моята снимка
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание както и негов кореспондент от Лондон. Работил съм за телевизиите Bulgaria On Air и Канал 3, както и агенция БГНЕС. В момента съм кореспондент за специализирния портал 3E News. От 2020 година живея в Белгия. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, инфраструктура, ВЕИ. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

неделя, 25 август 2024 г.

Климатични активисти разрушават индустрията и културата

Протестите на екоактивисти са често срещано явление в Нидерландия. Акциите на националното летище „Схипхол“, по възлови магистрали, край пристанища или индустриални фабрики са колоритни и несъмнено печелят място с челна позиция по вестниците.  

Последният случай е блокада на канала в Амстердам, който е връзката към Северно море. Няколко души, обявили се като защитници на климата, блокираха канала и попречиха да премине петролен танкер. В средата на август същите блокираха шлюзовете на канала, за да привлекат вниманието към "сериозното замърсяване", причинено от круизните кораби.

Акциите на екоактивистите започнаха да изнервят браншовите организации, които казват че търпят огромни щети заради забавени товари и изпуснати срокове.

Ощетените сектори са поискали от полицията да действа своевременно и по-дръзко, за да не допуска подобни акции около важните шлюзове като този на Айсмунден.

Отношение по проблема е взела и браншовата асоциация на туристическите агенции ANVR, която е получила десетки оплаквания заради провалени турове. Тя се обърнала писмено до Министерството на правосъдието и сигурността с искане за полицейски патрули по време на круизните пътешествия. Обмислят се дори промяна на пристанището, което неминуемо щяло да доведе до пропуснати финансови ползи за амстердамския порт.

От сдружението заявили, че не смятат да търпят повече тези своеволия, защото губели пари от отказани круизни пътешествия. За последната година, вследствие на еконабезите, много от туристите се отказали от предварително направените резервации, пише местният вестник „Телеграф“.

Асоциацията на предприемачите за търговия и логистика evofenedex заявяват, че подкрепят мерките срещу акциите на екоактивистите. Самите те не са получили сигнали за проблеми, причинени от блокадите.

"Вярваме, че стоките трябва да имат свободно преминаване. Не приветстваме блокирането на пътищата за достъп", коментирал говорител на сдружението.

Екосдружението Extinction Rebellion (XR) само едно от многото в страната, които причиняват главоболие на местните власти. Техните колеги от „Грийпийс“ също не отстъпват по креативност с изявите си, за да привлекат вниманието на обществото.

В началото на миналата година организацията нахлу и прекъсна заседание на акционерите на ING в знак на несъгласие, че не са направили твърде малко в борбата с изменението на климата.

В друг случай екоактивистки блокираха възлова магистрала край Хага по бикини в знак на протест срещу правителствените субсидии за горивата.

Picture: Reuters/ TVNOS  

Като цяло акцията „Бунт срещу унищожението“ премина мирно, като се изключи един ухапан полицай.

През лятото на 2023 година обект на ековандализъм стана и заводът за стомана на “Taта Стийл“ в нидерландското градче Велсен. Стотици екоактивисти на „Грейн пийс“ нахлуха облечени в червени гащеризони с искане за затваряне, защото отделял огромни количества CO2.

Picture: rtlnieuws.nl

В страната на лалетата летищата са най-привлекателната цел за различните екосдружения. В един от случаите Greenpeace и Extinction Rebellion дори нахлуха на пистата и объркаха временно графика на натоварения аеропорт. Демонстрацията, продължила с часове, бе с искане за по-малко полети, повече влакове, забрана за полети на кратки разстояния и частни самолети. Според техни представители летището е най-големият източник на емисии в страната като отделя 12 милиарда килограма годишно. Подобна акция се проведе едновременно и на други летища в Европа.

Удар по туризма и културата

В други страни потърпевши са туристическата и културната индустрии. Кадри показаха как екоактивисти от Ultima Generazione (Last Generation) оцветиха в черно водата на прочутия фонтан ди Треви в Рим. Те настояват да се прекрати използването на изкопаеми горива. Оказало се, че черният цвят е от хвърлени въглища. До сериозни инциденти не се стигнало с изключение на огромните щети за бюджета на Вечния град за прочистване на световноизвестната атракция. Абсурдното е, че именно заради тези, които апелират за пазене на природата, ще се наложи разхищение на 3000 литра вода за презареждане.

Заради друга изцепка близо 100 международни музея и галерии бяха буквално принудени през 2022 г. през медиите да се молят да спрат набезите срещу произведения на изкуството.

В „пърформънсите“, както ги наричат, картините бяха залети със супа и пюре. Други ценни експонати бяха залепени с тиксо. Атаките бяха срещу творби на Винсент ван Гог, Клод Моне, Вермеер, Гоя, Анди Уорхол и др, предаде АФП. По-сериозно бе пострадала единствено "Слънчогледите" на Ван Гог, изложена в Лондон.

Друга гордост на британското и световното културно наследство – Стоунхендж беше оцветен с жълта боя, която впоследствие се оказало царевично брашно. Делото е на двама студенти, които настоявали до 2030 г. да се спре добива на нефт, газ и въглища

Фото: Stop gewoon met olie

Германия

В Германия двама активисти от сдружението Letzte Generation  са нанесли щети за хиляди евро върху рамката от световноизвестната картина на Рафаело „Сикстинската Мадона“. Възстановяването е оценено между 3000 до 5000 евро според организацията на музеите в Дрезден. Освен това самият музей е ощетен от приходи за 7000 евро.

Стопкадър от видео: nieuwsblad.be

Ответни мерки

От всички страни сякаш властите в Берлин действат най-бързо и решително срещу набезите на екологичните организации. И ако досега в Нидерландия се разминаваха предимно със солени глоби и арести за по 24 часа, немските съдилища не се церемонят.

По информация на „Дойче веле“ към 2023 година Германия е регистрирала над 600 криминални престъпления, извършени от климатичните активисти Last Generation или Letzte Generation.

За силовото министерство на Бундесрепубиката активистите „не са над закона и не могат да нарушават правата на другите".

В мотивите си пред съда членовете на Last Generation са възразили, че правата им се нарушават от компании, длъжностни лица и физически лица, които предприемат неадекватни стъпки за опазване на околната среда и увеличаване на вероятността от катастрофални бъдещи последици от изменението на климата.

Групата е настояла германското правителство да действа по-бързо и да формулира план за постигане на международна цел за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалните времена.

В Германия полицията използва закони, предназначени да спрат организираната престъпност, за да оправдае акциите през юни. Но Last Generation не е някакво сенчесто престъпно начинание.

Тя работи за обединяване на младите хора, за да призове за практически решения за по-бързо намаляване на емисиите на парникови газове, като фиксирани цени на обществения транспорт и намаляване на хранителните отпадъци.

Във Великобритания правителството въведе нови антипротестни закони, които улесняват вкарването в затвора на хора за разрушителни или шумни протести. В Холандия полицията задържа хиляди за участие в протести срещу блокиране на пътищата, призоваващи правителството да прекрати субсидиите за корпорациите за изкопаеми горива.

В Италия правителството прие закон за наказване на протестиращите, за които е установено, че са повредили културни обекти. Австралийските щати също криминализираха протестите. В САЩ, които имат по-дълга история на нападения срещу природозащитници, полицията застреля активиста "Тортугита" в гора в Атланта.

Климатичните активисти ще продължат да настояват, но не заслужават отношението, което получават.

Замърсяването на околната среда, изменението на климата и загубата на биологично разнообразие са сред най-неотложните екзистенциални заплахи за човечеството и правата на човека. В отговор на това много хора в Европа и извън нея сметнаха за уместно да излязат на улицата и да опитат нови, често разрушителни, форми на мирен протест, за да поискат по-решителни действия на правителството по въпроси, свързани с опазването на природата и околната среда, здравето и изменението на климата. Въпреки това, техните законни искания и опасения все повече се посрещат с репресии, криминализиране и стигматизация.

Насилието срещу мирни участници в екологичните протести, по-специално, не трябва да се толерира, апелира в своя коментарна статия Дуная Миятович по правата на човека в сайта на Съвета на Европа

Според автора криминализирането, заглушаването или изключването на екологичните протестиращи не само нарушава човешкото им право на мирни събрания, но е и контрапродуктивно. 

Протестите на недоволни хора, от които толкова много са лишени от права деца и млади хора, вече са се превърнали в постоянна характеристика на нашето ежедневие. Ако първопричините за опасенията им останат неразгледани, санкциите едва ли ще ги възпрат; ако не друго, репресиите само ще подхранват разочарованието им и ще засилят решимостта им. Това може също така да накара много от тях да се разочароват в способността на демократичните институции да отговорят на извънредната ситуация в областта на климата и други неотложни екологични предизвикателства“.