Всичко за мен

Моята снимка
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание както и негов кореспондент от Лондон. Работил съм за телевизиите Bulgaria On Air и Канал 3, както и агенция БГНЕС. В момента съм кореспондент за специализирния портал 3E News. От 2020 година живея в Белгия. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, инфраструктура, ВЕИ. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

петък, 9 август 2024 г.

Слух за прекратени газови доставки за Унгария вдигна цената на европейския газ

Непотвърдени слухове за окончателно  прекратяване на последните руски газови доставки към Унгария, вдигнаха рекордно цената на европейския газ за първи път от декември насам, съобщиха нидерландските медии.

Синьото гориво на водещата борса в страната се е котирало на 9 август вечерта при цена от 40 евро за мегаватчас.

Анализаторите следят под внимание ситуацията, въпреки че цената е в пъти по-ниска от времето на енергийната криза през лятото на 2022 г., когато дори надхвърли 300 евро за мегавеатчас.

След инвазията на Русия в Украйна, Европа прекрати отношенията си с газовия монополист „Газпром“. Австрия и Унгария обаче все още получават руски газ по тръбопроводи, които минават през Украйна. Точно близо до руски граничен град се намира тръбата от Русия до Украйна, в момента се водят боеве. Украинските сили за сигурност са извършили атаки на руска територия там през последните дни.

По-високата цена на газа на пазара на едро не означава, че всички потребители веднага ще плащат повече за потреблението си на газ. При фиксиран договор цената на вашия газ е фиксирана за година или повече. А при променлив договор цената обикновено се коригира на всяко тримесечие или шест месеца, обясниха пред нидерландската преса специалистите. По последни данни 54% имат от домакинствата в страната са на фиксиран енергиен договор, а 42% - променлив.

Ситуацията с покачващата се цена на газа беше обявена в момент, в който в социалната мрежа „Фейсбук“, мълниеносно се разпространява видеоклип на украински военни, които обясняват че са превзели един от клоновете на „Газпром“. На този етап не е ясно нито къде, нито поводът за видеото пред входа на руския монополист. Единственото, което става ясно от кадрите е, че пред врата с надпис на руската компания военен казва, че „мястото се контролира от бойните сили на Украйна“.

На прицел - от енергетика до Шенген

Енергийната ситуация, свързана с Унгария, се следи изкъсо от Европейската комисия. Възелът около Будапеща се затегна, след като нейният премиер Виктор Орбан самосиндикално реши да „посредничи“ за решаване на спора във войната по време на среща с руския президент Владимир Путин в Кремъл в навечерието на европейското председателство на страната.

Впоследствие Украйна и Словакия апелираха за намеса на Брюксел заради спрени доставки на петрол от „Газпром“ за двете страни по единствения все още действащ източник петролопровода „Дружба“, който минава през украинска територия. От изявите на Еврокомисията обаче става ясно, че на този етап не смята да се намесва, заради липса на солидни мотиви.

За друга намеса обаче, и то категорична, призоваха близо 70 евродепутати в писмо до председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. В него се казва, че Украйна трябва да бъде  изключенаот Шенгенското пространство заради решението на Будапеща да облекчи визовите ограничения за руснаци и беларуси.