Всичко за мен

Моята снимка
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание както и негов кореспондент от Лондон. Работил съм за телевизиите Bulgaria On Air и Канал 3, както и агенция БГНЕС. В момента съм кореспондент за специализирния портал 3E News. От 2020 година живея в Белгия. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, инфраструктура, ВЕИ. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

петък, 2 август 2024 г.

ЕК не смята да свиква консултации по казуса „Лукойл“

Европейската комисия е поискала повече информация от Унгария и Словакия по случая с „Лукойл“. Заместник-председателят Домбровскис е изпратил второ писмо до двете държави с искане за повече информация по как точно са засегнати. Освен това той е обсъдил казуса и с украинския министър-председател Денис Шмигал, стана ясно по време на редовния брифинг на ЕК.

Кореспонденцията между двете европейски страни и ЕК започна, след като в средата на юли двамата премиери заявиха, че са спрели да получават руски петрол от ключовия петролопровод „Дружба през Украйна, който е последният действащ маршрут към Европа.

Прекратените доставки станаха факт, след като Украйна наложи забрана за транзит на „Лукойл“ през нейна територия.

Случаят своевременно беше адресиран до Брюксел, но от ЕК заявиха, че не смятали да вземат отношение, тъй като не разполагали с достатъчно информация. Месец по-късно за проверяващите все още липсват данни, за да предприемат конкретни мерки. Затова не смятат и да започват спешни консултации със засегнатите страни.

Предварителните проверки не доказвали, че с действията си Украйна застрашават енергийните доставки за целия Европейски съюз. Освен това, говорителят на Комисията припомни в отговор на журналистически въпрос, че регулаторната рамка насърчавала държави-членки да се диверсифицират от руските изкопаеми горива.