Pages

петък, 11 октомври 2024 г.

Сметката за газа заплашва да се превърне в тежко бреме към 2030 г.

Сметката за газа заплашва да се превърне в тежко бреме за много хора през следващите години. Най-засегнати обаче ще бъдат хората с ниски доходи и социалнослабите. Затова са нужни спешни правителствени мерки, за да не стане твърде късно към 2030 година, предупреждава водещият газов оператор в Нидерландия Essent, който обслужва над два милиона домакинства.

Компанията е направила мащабно проучване, чиито резултати е предоставила на правителството за изготвяне на стратегия за газа с мандат до 2030 година. От проучването е видно, че за последните няколко години все повече нидерландци се отказвали от синьото гориво, но други казали, че нямали алтернативна и ще продължат да се отопляват както до сега.

За домакинствата, които продължават да консумират същото количество газ през следващите години, сметката може да набъбне с 400 евро спрямо 2023 г. За това настоящето или някое следващо правителство трябва спешно да помисли за близо 400 000 енергийно бедни домакинства, които нямат пари да направят домовете си енергийно ефективни и  по-устойчиви. Без целенасочени мерки един ден хиляди семейства вече няма да могат да плащат сметките си за енергия. Необходими са структурни реформи, за да се помогне на тези домакинства да направят домовете си по-енергийно ефективни и да заменят природния газ с по-устойчива алтернатива, предупреждава газовият доставчик.

Според изследването не е успокоение, че цените на енергията в момента са значително по-ниски от тези през 2023 г., защото се очаква да се повиши отново в близко бъдеще. При най-лошия сценарий, според изследователите, сметката за средностатистическо домакинство може да нарасне до 2290 евро годишно през 2030 г. в сравнение с миналата година. "Такова увеличение е твърде тежко бреме за всяко едно средностатистическо домакинство, а какво остава за такива с малки доход ", казват още авторите на проучването.