Pages

четвъртък, 10 октомври 2024 г.

Отлагане на датски водородопровод обърка плановете на Германия

Дания обяви, че отлага с 3 години реализацията на проект за водородопровод до Германия, съобщи енергийното министерство на страната. Очакваше се връзката между Западна Дания и Северна Германия да заработи през 2028, но засега двете страни са се споразумели да го завършат през 2031 г.

Pictures: ey.com

От датското министерство казват че ще използват този удължен период да предоговорят условията с оператора на преносната мрежа и ще се опитат в движение да компенсират някои от сроковете, казва в изявление ресорният министър Ларс Аагаард в изявление.

Германското министерство на икономиката коментираха, че въпреки отложения с няколко години старт да доставките , двете страни остават ангажирани и ще направят всичко възможно да ускорят завършването на проекта, защото забавянето влияело на амбициите на Германия да разшири своя водороден пазар.

Играчите в индустрията реагират с разочарование на новината, тъй като за последните няколко месеца им се налага да чуят лоши новини за два други ключови проекта.

Преди няколко седмици компанията Equinor обяви, че се отказа да изнася за Германия син водород, произведен в Норвегия. Причината е недостатъчно търсене, неадекватна регулаторна рамка и високи цени.

В средата на август датчаните обявиха, че отлагат за 2036 г. изграждането на дългочакан енергиен остров в Северно море заради недостатъчно финансиране. Причината е, че страната е трябвало да осигури необходимите инвестиции от Белгия, но се отказала. Сега ще се търси финансиране от Германия.

Отлагането на ключовия водопровод ще повлияе върху цялостната концепция на Берлин да изгражда ключова водопроводна инфраструктура, на която разчита целият ЕС. За амбициозната програма на страната бе одобрена държавна помощ от ЕК в размер на 3 милиарда евро. В мотивите си за помощта Комисията заяви, че тази вътрешна инфраструктура впоследствие ще се разрасне в мрежа на дълги разстояния, за да се превърне в гръбнака на европейския водопровод.

За да не се получават подобни случаи като този между Германия и Белгия с неяснота около търсенето и предлагането, от Европейската комисия обявиха през лятото, че започва пилотен механизъм за събиране, обработване и даване на достъп до информация за търсенето и предлагането на възобновяем, нисковъглероден водород и производни. Проектът ще позволи на европейските купувачи да се сравняват както с европейски, така и с чуждестранни доставчици, уточняват от комисията в свое прессъобщение.