Pages

сряда, 9 октомври 2024 г.

Да опознаеш комшийката... с четене (видео)

Забързаното ежедневие не ни оставя много време за любимите неща като книжка в парка или да поговорим със съседа. В големите мегаполиси дори не е странно, ако не познаваш този от съседната врата.

От общинската библиотека на белгийското градче Хаселт решили да поправят тази комуникационна неправда и да потърсят начин как да запознаят всички съседи на една улица, които иначе се подминавали мълчаливо ежедневно.

Местният ИТ отдел намерил решение като прибегнал до съвременните технологии. След месеци на тестване общината пуснала app приложение BoekenBuur (Книга на съседа) с надеждата все повече хора да започнат да си говорят.

С интелигентното приложение книгите се движат от врата на врата. Лесно е!, уверяват местните библиотекари.  „Изберете заглавие от пътуващата колекция, проверявате статуса дали не се ползва от ваш съсед в момента, ако е свободна отивате и си поисквате. Дори не е нужно безцелно разкарване.

Приложението има и съседски чат - не знам защо, но първата асоциация ми навява на уличния клюкарник от времето, когато новините се научаваха от дежурните баби, закотвени на някоя пейка по ъглите на улиците. Така че освен да обсъдите облеклото на някой, с кого е излязъл, с кого си е легнал, може лесно да си уговорите среща и за размяна на книга.

Но преди да стигнете до задълбочения анализ по книгата или визията на съседката, първо си изтеглете приложението  от Google Play или App Store. Създавате си акаунт в BoekenBuur и избирате жанровете, които ви интересуват. Ако сте забелязали хубава книга, проверявате статуса, сканирате баркод и заглавието е във вашия акаунт. Ако в този момент е заета, остава в статуса на чакащите и ще бъдете уведомени щом книгата е налична. А докато чакате, можете пак да преминете на чата и на съседката отсреща с хубавите манджи.

След като сте се сдобили с книгата, маркирайте я като прочетена. По този начин другите ви книжни съседи ще знаят, че е налична. Добавете отзив или оценка, ако искате.

Ако не можете да намерите конкретно заглавие, местната библиотека е в готовност да ви го предостави от нейния фонд. Условието е обаче да си изберете най-малко 3 заглавия и ще ви го доставят до врата. Приятно четене….ако намерите време за това 😊