Pages

сряда, 9 октомври 2024 г.

Анализ: Енергиен преход се постига с модернизирани климатици

Към момента близо 6.3 млн. климатици са инсталирани в Нидерландия. Техният брой ще продължава да расте и към 2030 година 40% от населението ще имат в дома си поне един, показва проучване на изследователския институт TNO.

Снимка: Wikimedia

Данните имали за цел да покажат, че пред оператора на мрежата в ниската земя стоели огромни предизвикателства по отношение на нейната стабилност.

От друга страна е сигнал към управляващите, че в политиката си за Енергийния преход основно се обръща внимание на устойчивото отопление на домовете, но не и на охлаждането. „Този процес също увеличава консумацията на енергия и трябва да се помисли“, мотивират се авторите защо са изготвили доклада.

Според един от участниците - Рене Кугер, една от целите на Енергийния преход е да се спести повече енергия. Инсталирането на повече климатици предполага  ръст в потреблението на енергия. Така че се получава противоречие. Едно от решенията е да се помисли за подобряване на ефективността на климатика.

Слънчевите панели могат да осигурят електричество за климатиците през деня, но, през нощта на този етап е невъзможно, ако не се промени функционирането на устройството, разсъждава Кугер.