About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Friday 6 January 2012

Има нещо гнило... във Великобритания*

Медиен скандал разтресе първо Великобритания, а след това и целия свят. 168-годишният таблоид News of the World, част от компанията "Нюз Корпорейшън" на Рупърт Мърдок, е извършвалнезаконно подслушване на гласовите пощи и телефоните на редица известни личности, стана ясно наскоро.
Шокът за британците обаче дойде, когато се разчу, че журналистите от медийната империя на австралиеца са дръзнали да подслушват и изтриват съобщения от телефона на 13-годишно момиче, което по-късно беше намерено убито. Действията на репортерите са дали напразни надежди на родителите, че детето е все още живо.
Скандалът около "Нюз Интернешънъл" (британският клон на компанията "Нюз Корпорейшън") от чисто обществен прерасна в политически, след като гръмна новината, че са били подслушвани разговорите на бившия премиер Тони Блеър и кралското семейство. След това последва и изненадващото закриване на News of the World.
В неформален разговор банков служител ми сподели, че хората до такава степен са потресени, че дори не знаят какво да мислят. "Вие, медиите, сте вперили поглед в следващата стъпка на австралиеца, какво ще направи парламентът и доколко това ще се отрази на имиджа на премиера Дейвид Камерън. Постоянно задавате въпроси, питате как се чувства семейството на момичето... Ами поставете се на тяхно място, както и на хилядите засегнати, и ще намерите отговор", каза банкерът.
Проблемът на пръв поглед предизвика обществено-политическа криза във Великобритания. Всъщност кризата се оказа дълбоко социална - тя разклати естествените човешки морални ценности.
Светът все още се лекува от световната икономическа криза, тръгнала след банкрута на най-голяма инвестиционна банка в САЩ - Lehman Brothers през 2008 г. 3 години по-късно можем да говорим и за друга световна криза - този път в "четвъртата власт". Първите сигнали, че са необходими спешни мерки за справяне с "болестта", дадоха британците, и то буквално часове след като "духът беше пуснат от бутилката". Австралия също заговори за промяна на медийните закони. В САЩ пък ФБР пое случая. Конгресмени се надпреварваха да дават предложения за разследване на бизнеса на Мърдок отвъд Океана.
Британският парламент от своя страна окончателно сряза мераците на магната да придобие контролния пакет на телевизията „Би скай би". Самият премиер призова за създаване на нов орган, независим от правителството и новинарската индустрия, който да регулира вестниците, на мястото на Комисията по жалбите срещу печата. Въпрос на дни е да видим дали ще бъде създаден такъв орган, който да сложи ред и да въведе контрол над журналистическите своеволия.
Скандалът отвори и друга язва на Острова, която също толкова трудно ще бъде излекувана. Тотално е разрушено доверието на хората в полицията. Арестите на "дясната ръка" на Рупърт Мърдок - Ребека Брукс, и други приближени и работили през годините за News of the World, едва ли ще накарат обикновените британци отново да гледат с респект и благоговение към служителите от Скотланд Ярд.
Има едно неписано правило, от което се водят поданиците на Кралицата. За тях максимата "safe and security" (сигурност и защита) е като основен фундамент, който изгражда обществените правила. Този фундамент обаче силно се пропука, след като стана ясно, че и лондонската полиция е "вътре в играта". Органите на реда са ползвали услугите на 60-годишния Нийл Уолис, бивш заместник-главен редактор в таблоида, като ПР-консултант. Нов студен душ за хората. Оставката на началника на Скотланд Ярд комисар Пол Стивънсън едва ли ще направи проблема по-малък. Месеци наред местната полиция тръбеше с гордост, че е успяла по брилянтен начин да се справи с организацията около сватбата на принц Уилям и Кейт Мидълтън. Ласкавите думи за работата на полицаите им вдъхнаха увереност да твърдят, че светът може да е спокоен по време на Олимпиадата в Лондон през 2012 година. А дали ще е така наистина?
"Има нещо гнило в Дания", е казал Шекспир. Днес можем да коментираме, че има много гнило във Великобритания. Две важни събития догодина отново ще съсредоточат световното внимание към страната - лятната Олимпиада и честванията по случай 60-годишнината от началото на управлението на кралица Елизабет II. Политиците и медиите имат точно година, за да изчистят гнилия плод и да разкрият добрия образ на Острова.
*Има нещо гнило във Великобритания - перифраза на известната реплика "Има нещо гнило в Дания" от шекспировото произведение "Хамлет" - бел.ред.
PS! Коментарът ми беше предоставен специално за Econ.bg 

No comments:

Post a Comment