About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Sunday 8 January 2023

Откъде ще се доставя газ догодина и на каква цена

Европа изглежда преминава през тази зима сравнително без видими сътресения чрез ниските цени на газа и добре запълнените газохранилища. Но големият въпрос е дали това ще бъде възможно през следващата зима. Запасите за студените месеци 2023 и 2024 г. няма да могат да се пълнят с големи количества руски газ. Какви са другите варианти? И на каква цена?

Нидерландия има количества газ, които са нагнетени на различни места – сред тях големите подземни газохранилища в Bergermeer, Norg и Grijpskerk. Още през октомври те са били запълнени на 93%. След първото рязко застудяване в средата на ноември и преди Коледа ( вж.графиката долу) количествата са спаднали и в момента са около 77%, разказва в репортаж нидерландската телевизия NOS.

PHOTO: TV NOS

Други европейски страни също имат подобни газогранилища, които са били със средно ниво на запълване от 88 процента в средата на декември. Това е важно за Нидерландия, защото според сключеното споразумение  страните ще си помагат взаимно, ако има заплаха от недостиг. Колкото по-топло остане през следващите месеци, толкова повече доставки на газ ще останат и толкова по-малко ще трябва да се добави за следващата зима.

ОТКЪДЕ?

Преди войната в Украйна страната си набавя между 30-40%  от Русия през 2021 година. След като руските доставки спряха, Азербайджан и Алжир започнаха да доставят повече газ, но не достатъчно, за да компенсират недостига. Норвегия също увеличи производството, но и тя не може да го увеличи повече.

През следващата година Европа ще бъде много зависима от третия източник: втечнен газ (LNG). Добрата новина е, че много страни, които произвеждат втечнен природен газ, са увеличили износа си. Така че има много повече на световния пазар. Но има и голям несигурен фактор: Китай. Тази страна беше блокирана за голяма част от 2022 г., така че търсенето на втечнен природен газ беше с около 20% по-ниско в сравнение с предишни години. В резултат на това европейските страни биха могли лесно да изкупят течния газ.

Ако китайската икономика се върне на нивата преди затварянето заради коронавируса си, по-голямата част от допълнителния втечнен природен газ на световния пазар ще бъде взет обратно от Китай. Страната вече до голяма степен е заложила това чрез договори. Други азиатски страни също разчитат в голяма степен на втечнен газ за отопление на домовете. Едва в края на март, когато отоплителният сезон приключи в световен мащаб, ще се знае на каква цена ще се купуват доставките за следващата зима.

НЕДОСТИГ НА ГАЗ В ЕВРОПА?

Международната агенция по енергетика очаква, че ако руският газ по тръбопроводите напълно спре и търсенето от Китай продължи да нараства, в Европа ще има дефицит от 27 до 30 милиарда кубически метра през това лято. Агенцията се надява, че евентуалните недостатъчни количества може да се компенсират с други енергийни източници. Например Франция отново да произвежда повече ядрена енергия и че с увеличени мощности водноелектрическите централи в южната част на Европа също ще помогнат. Залага се също и на въглищните централи. Според МАЕ, в допълнение към всички горепосочени мерки, Европа може да компенсира недостига, мерки за икономии, инвестиции във ВЕИ и инсталиране на термопомпи.  възобновяеми енергийни източници. За всички мерки са необходими около 100 млрд. евро.

OЩЕ ПО ТЕМАТА:

Експерти: Китай е фактор "несигурност" за газовите пазари

No comments:

Post a Comment