About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Tuesday 19 April 2016

Близо 6 млн.лв. влизат в хазната от договора за "Хан Аспарух"



Снимка: Министерство на енергетиката

България ще получи следващите пет години 5,7 млн. лева от договора за за търсене и проучване на нефт и газ в блок "Хан Аспарух". Това стана ясно днес (19 април), след като бе представен сондажният кораб Noble Globetrotter II. Премиерът Борисов, ресорният министър Теменужка Петкова, депутати и специалисти наблюдаваха край Бургас техническите възможности на плавателния съд. 

Платформата е последно поколение сондажен кораб с динамично позициониране. Той ще се отправи към блок "Хан Аспарух", където ще извърши проучване през 200 метра воден стълб.

Следващите 4 месеца ще бъдат обследвани две геоложки структури, от които се очаква да бъдат открити нефт, природен газ и кондензат. Сондаж ще се извършва на около 128 км, източно от гр. Варна и дълбочина до 5 600 м, уточняват от министерството на енергетиката.


"България имаше възможност да разработва собствен местен добив много отдавна, вместо да плаща от 4 до 6 млрд. долара на година за внос на енергийни ресурси", подчерта министър-председателят. 

Припомняме ви, че през 2012 г. бе сключен договор между държавата и консорциум с участието на енергийните гиганти Total, Repsol и ОMV. Още тогава водещата френска компания пое ангажимент да инвестира в блока 1 млрд. евро. Освен това на правителството беше авансово предоставен бонус от 40 млн. евро за получаване на разрешението за търсене и проучване. Веднага след сключването на контракта бяха направени 2D и 3D сеизмични проучвания, за да се определи точното място на сондажа.

No comments:

Post a Comment