About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Saturday 2 April 2016

Завод за ток от боклук в центъра на София?



 
Франц Нойбахер: Снимка: Канал 3
 Завод за производство на ток от битови отпадъци съвсем спокойно може да работи и в централните части на София. Това заяви в ексклузивно интервю за Канал 3 австрийският еко експерт Франц Нойбахер. Специалистът разкри, че е направил препоръки към нашето министерство на околната среда, които са успешно възприети още преди години във Виена.

Най-подходящото място за изграждане на завод  за производство на ток е центъра на столицата. Колкото и абсурдно да звучи тази препоръка дава един австрийски специалист, който е консултурал десетки подобни проекти в страната си.

„Произведената енергия изисква кратки разстояния от завода до абонатите, за да не се допускат загуби по трасето. Друг вариант е близо до площадки, където има промишлени предпиятия на хартиената, целулозната и химическата промишленост или рафинерии. В България имате такива мощности, които са изключително подходящи. С това искам да потвърдя и да успокоя хората, че тези технологии са напълно безопасни както за околната среда, така и за хората. Днес в Австрия има изградени 40 подобни заводи за производство на ток от отпадъци.

Тогава защо продължаваме да се страхуваме?

Франц Нойбахер: Българите по нищо не се различават от австрииците, както преди години. Големият проблем е, че липсва информация и някой, който на достъпен език им обясни. В Австрия експерти съвместно с министерството на екологията доста мислехме как да бъдем полезни на хората. Така излезе тъй наречената ”бяла книга” – всички въпроси на едно място – с цифри и доказателства. Между другото, тази книга препоръчах да се преведе и на българските колеги, защото имаме много общи допирни точки и съм уверен, че ще ви бъде полезна. Смятам, че това е правилният път за успешното информиране.

Какво печелят потребителите и Топлофикация?

Франц Нойбахер: Най-голямата печалба е, че жителите живеят в един по-екологичен град и с по-малки сметки, заради намалените разходи на общинския оператор.    

Със завода за производство на ток се затваря цялостното изграждане на системата за третиране на отпадъците в София. Преработката на част от софийските отпадъци може да осигури  енергия за една трета от клиентите на столичното топлофикационно дружество. Заводът ще рециклира пластмаса, хартия и биоразградими отпадъци - от тях ще се получава т.нар. модифицирано твърдо гориво (RDF), което ще се използва за производството на топлинна и електроенергия. Общината очаква през летния период инсталацията изцяло да произвежда топла вода за столичани, а в отоплителния сезон ще се работи комбинирано с използване на природен газ. С произведената енергия става и по-малко зависима руския газ.

По план новият завод  трябва заработи през 2019 година. Той ще бъде изграден в ТЕЦ София и ще се изгарят над 180 хиляди тона годишно. След пускането в бюджета на София ще бъдат спестени между 40 и 50 милиона лева на година от транспортирането на боклук. До 10% ще се свият и разходите на Топлофикация. 

28.03.2016
"Денят на живо" по Канал 3

No comments:

Post a Comment