About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Saturday 19 November 2016

Учени изобретиха ядрен реактор за Марс с размери на пиано

 Американски инженери обявиха, че са създали реактор с мощност 333 киловата с размери на пиано, приспособен за работа на Марс и способен да осигурява енергия и топлина в продължение на 15 години, задоволявайки нуждите на база, пише списанието Annals of Nuclear Energy, цитирано от агенция "Новости".

През последните години учени и инженери от НАСА и други световни космически агенции активно обсъждат плановете за построяване на постоянно обитаеми бази на повърхността на Луната и Марс.

Аканша Кумар заедно с колегите си от Националната лаборатория в Айдахо вече пет години работят над създаването на компактни ядрени реактори, които да могат да бъдат изпратени в орбита и да могат да бъдат разположени на повърхността на Луната или Марс. В сравнение с предишните опити, Кумар и колегите му са повишили мощността на реактора, за да може той да работи на Марс. Като ядрено гориво се използва специална сплав от нискообогатен уран и керамика, съдържаща 15% уран-235, опакован в специална обвивка от циркониев карбид и волфрамов карбид. Като охладителна течност се използва необичайния за Земята материал – свръхохладен въглероден двуокис, който може направо да се добива от атмосферата на Марс.

Тъй като температурите на Марс са много ниски в сравнение със земните, подобна процедура няма да изисква много енергия. Новият реактор ще изработва около 1,6 мегавата топлинна енергия, като 20% от нея ще се превръща в електричество, а останалото ще бъде отделяно в пространството.

No comments:

Post a Comment