About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Sunday 27 November 2016

180 млрд. долара нужни за щетите от "Фукушима 1"


За пълното ликвидиране на последствията от аварията в АЕЦ „Фукушима 1“ ще са необходими  най-малко 180 милиарда долара. Това показва повторен анализ, направен от японското Министерство на икономиката, търговията и промишлеността. 72 милиарда долара от общата сума е предвидена за компенсиране щетите на жители, индустриалци и за туристическия бизнес. Това е вторият такъв доклад. Предишният е направен преди три години. Сравнението показва, че необходимата сума е нараснала двойно.

В разбивката на анализа се вижда още, че друга част от парите ще отиде за енергийната компания- оператор Tokyo Electric Power. От министерството са предвидили за оператора допълнително отпускане на безлихвен кредит в размер на 81 милиарда долара, отбелязва японският вестник „Никкей“, цитиран от агенция „ТАСС.

Като следваща стъпка е планирано да се изолира ядреното гориво от авариралите реактори. Пълното закриване на мощностите трябва да завърши през 2040 година, отбелязва докладът.

Аварията стана през март 2011 година, след като цунами извади от строя охлаждането и енергозахранването на японската АЕЦ. До момента японските енергийни специалисти се опитват да спрат течовете във водата край централата. Опитите обаче са белязани с неуспех.


Компанията TEPCO е използвала десетки хиляди работници в опит да установи някакъв контрол над мястото на бедствието, да намали риска от по-нататъшни инциденти и да понижи изпускането на радиация в околната среда, включително в Тихия океан, отчитат еколозите от Грийнпийс, цитирани от сайта greentech.bg „Въпреки огромните усилия на тези работници радиацията продължава да се разпространява и заплахата от последващи аварии все още е висока. Мащабът на ядрената катастрофа е такъв, че работата ще продължи още десетилетия, убедени са екозащитниците.

Един от основните проблеми е радиоактивната вода – всеки ден върху разтопеното ядрено гориво се изливат 300 т вода за охлаждане, за да се избегнат ядрени реакции. След използване тази вода се съхранява в огромни контейнери – за да може да бъде изчистена от радиоактивни елементи. Въпреки мерките от TEPCO признават, че радиоактивни води продължават да се изливат в океана.

От друга страна огромен проблем са подпочвените води, които преминават през територията на разрушената електроцентрала и биват замърсени, преди да се влеят в океана. Все още се търсят подходящи и ефикасни решения за ограничаване на достъпа на тези води до района на централата.

Към 120 000 души не могат да се завърнат по родните си места. Проучване, направено по повод 4-годишнината от аварията, показва, че близо 40 % от евакуираните са се отказали да се върнат към предишния си живот, а още толкова са „несигурни” относно това, какво ще правят за в бъдеще.

No comments:

Post a Comment