About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Monday 28 November 2016

Кандидати за АЕЦ "Белене"



Има поне две оферти за проекта АЕЦ „Белене“, твърди изпълнителният секретар на „Булатом“ Станислав Георгиев. Пред БНР той уточни, че едната е на „американския финансов консорциум“, за който потвърди и енергийният министър Теменужка Петкова. Другият кандидат да изгради централата е френската EDF, стана ясно от думите на експерта. Знаете, преди седмица енергийният експерт Атанас Тасев, съобщи в студиото на Денят на живо, че американски инвестиционен фонд иска да закупи всички активи и пасиви на бъдещото предприятие АЕЦ „Белене”.

Месец след договореното споразумение между Атомстройекспорт и българската НЕК, броя на чуждите инвеститoри, които са заявили интерес да използват руското оборудване и да участват в строежа на нов атомен реактор у нас, расте с всеки изминал ден. Изпълнителният секретар на „Булатом“ Станислав Георгиев коментира, че компанията, която има възможност за дългосрочни инвестиции и е отлична възможност за страната ни е френската EDF, която била нещо като българската НЕК.

Политическата криза ще спре развръзката на работата по проекта. Строителството на АЕЦ "Белене" трябва да бъде сложено на друга основа", смята Георгиев и препоръча да бъде взето решение от парламента, което да не може да бъде променено от следващите депутати. 

Същата позиция, но по отношение на американския интерес към проекта сподели преди седмица енергийният експерт Атанас Тасев. Той обяви, че компанията е готова да изгради реакторите съвместно с руската страна, която била дала съгласие за това. По думите му тази възможност се приема добре от новото ръководство в Белия дом.

За момента не е ясно коя от офертите, които са изпратени до правителството в оставка е най-изгодно. Ясно е обаче, че скоро трябва да бъде взето решение, какво ще се прави с оборудването за 2 милиарда.

No comments:

Post a Comment