Всичко за мен

Моята снимка
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание както и негов кореспондент от Лондон. Работил съм за телевизиите Bulgaria On Air и Канал 3, както и агенция БГНЕС. В момента съм кореспондент за специализирния портал 3E News. От 2020 година живея в Белгия. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, инфраструктура, ВЕИ. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

сряда, 18 септември 2024 г.

Германия дава 100 млн.евро помощ за енергийния сектор на Украйна

Германия ще подпомогне Украйна с нови 100 милиона евро помощ за стабилизиране на разрушената инфраструктура, съобщи Външното министерство на страната с пост в социалната мрежа X.

В съобщението се казва, че Украйна е на прага на нова зима, а Путин използвал студа като оръжие.

Picture: spglobal.com

Енергийната инфраструктура на страната е сериозно повредена от руските атаки, които са причинили прекъсвания на електрозахранването и пораждат опасения от още една трудна зима за украинците след повече от две години и половина инвазия на руските сили, коментират няколко западни медии като се позовават на AFP.

Киев многократно призовава западните си съюзници да помогнат za възстановяване на електрическата мрежа.

От началото на руската инвазия на 24 февруари 2022 г. Германия е предоставила около 35 милиарда евро помощ под формата на  хуманитарна подкрепа, директни плащания или оръжия, според уебсайта на германското правителство.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен също обяви отпускане на нов пакет от 717 милиона долара за украинския енергиен сектор, доставки на питейна вода и разчистването на мини.

Началото на новата пленарна сесия на новия Европейски парламент също обеща да помага на страната колкото е необходимо, независимо на каква цена.

При отчета си пред евродепутатите ресорният еврокомисар Кадри Симсон апелира западните страни да не спират да помагат на Киев.

Тя благодари на европарламента за непоколебимата подкрепа към Украйна и призова тя да продължи и в бъдеще, защото „Русия продължава да руши гражданската инфраструктура в страната“.

Еврокомисарят апелира съседните страни да увеличат капацитета си на износ на енергия към Украйна, за да не изпитва недостиг.

Твърда подкрепа и занапред обещаха още и лидерите на ЕК и Съвета на ЕС – Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел.

По време на своето изложение в пленарната зала на Страсбург еврокомисарят направи отчет за състоянието на сектора през последната година. Тя наблегна на това, че Европа е постигнала значим напредък в изграждането на зелени мощности.

Резултатите показвали, че само за периода 2021-2023 година фотоволтаичният капацитет в Европа се е увеличил с 36%, което спестило 35 млн. куб. метра газ годишно на домакинствата и индустриите. 

Но това не е достатъчно, смята комисар Кадри Симсон. Според нея за добър напредък в тази сфера може да се говори едва тогава, когато сегашните 23% зелена енергия станат половината от енергийния микс на общността.