Всичко за мен

Моята снимка
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание както и негов кореспондент от Лондон. Работил съм за телевизиите Bulgaria On Air и Канал 3, както и агенция БГНЕС. В момента съм кореспондент за специализирния портал 3E News. От 2020 година живея в Белгия. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, инфраструктура, ВЕИ. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

понеделник, 9 септември 2024 г.

Нидерландия търси място за нова АЕЦ

Изграждането на нова атомна електрическа централа е едно от отворените досиета, които правителството на Марк Рюте завеща на своите наследници от кабинета „Схоф“. Едва настанили се в министерските кресла, ресорните отговорни министри по екологията и енергетиката започват ударно да развиват следващата фаза на проекта – търсене на подходящ терен.

NPP Borsele. Picture: WNN

Досега беше известно, че са огледани два потенциални терена  - единият в Борселе където и в момента работи АЕЦ, а другият в Маасвлакте край Ротердам. Вече има и трета опция – отново да бъде в пограничен район – Тернузен – на 10 километра от белгийската граница, съобщава авторитетният ежедневник „Нюзблад“ както и три регионални медии.

Новият министър на климата и зеления растеж Софи Херманс планира в най-скоро време да посети  Тернузен. Веднага след визитата ще бъде изпратено писмо до Камарата на представителите, с което официално ще бъде депозиран теренът като потенциална опция.

Тернезен ще бъде споменат като ново място, което ще бъде разследвано. Освен това министърът ще отвори информационния пункт за енергийни проекти в Зеландия и ще посети съществуващата атомна електроцентрала.

Оглеждането на Тернузен като място за възможна ядрена мощност не е изненада както за специалистите, така и за местните власти, след като през миналата година беше обявено, че в района ще бъдат положени 380 kV линии, коментира темата местната телевизия Omroep Zeeland

Експерти са казали, пред медията, че този проект предполага възможности за транспортиране на доставена електроенергия, евентуално от атомна електроцентрала. Освен това в зоната около разглеждания терен е предимно тежка промишленост, която изисква огромно количество електричество. Това е още една причина, поради която изглеждало логично да се погледне Тернузен.

Очаква се решението къде ще бъдат разположени двата нови реактора да бъде взето в средата на следващата година.

Подготовката по изграждането на новите два реактора започна предишния кабинет в началото на миналата година.  Със свое решение е предвидено наред с разработването на проект за два нови блока да се модернизират и тези в Борселе. За целта са отпуснати 320 милиона евро.

Нова АЕЦ ще бъде с два реактора - всеки от тях с мощност 1000-1650 MW. След пускането им през 2035 г. те ще осигуряват между 9 и 13% от общата произведена електроенергия в страната. 

За да започне подготовката, кабинетът „Рюте“ е изчислил, че ще му трябват най-малко 5 милиарда евро. Калкулацията е направена преди избухването на войната между Русия и Украйна, скокът на суровините и материалите. Отделно за самото строителство ще са необходими още повече пари. 

Правителството се надява да успее да се обърне към компании, които имат интерес да експлоатират такава нова атомна електроцентрала.

Дали Борселе или някой от другите два терена е крайният вариант – решението ще бъде взето едва след обществено допитване до местното население. Според бившия министър на екологията Роб  Джетън, хората в Борселе са положително настроени към проекта, защото с него се осигурява допълнителна заетост и се привличат потенциални инвеститори от други индустрии.  

Един от потенциалните партньори е съседна Белгия, която официално е заявила на нидерландската страна, че има интерес да изгражда съвместна АЕЦ.